Mucenici 2021. Cele mai bune rețete de mucenici moldovenești și muntenești pentru 9 martie. Secretul pe care puțini îl știu

mucenici moldovenești

mucenici moldovenești

Rețeta de mucenici moldovenești sau muntenești se pregătește, în fiecare an, pe data de 9 martie. Aceasta este ziua în care se sărbatoresc cei 40 de Mucenici. Gospodinele știu care este secretul pentru a le ieși aluatul cel mai bun și siropul cel mai gustos.

Mucenici 2021. Cele mai bune rețete de mucenici moldovenești și muntenești pentru 9 martie. Secretul pe care puțini îl știu

În fiecare an, pe 9 martie, în fiecare casă se încearcă cele mai bune rețete de mucenici. Pregătirea acestui preparat este una dintre cele mai răspândite tradiții de Ziua Sfinților 40 de Mucenici.  Când eram mici, mamele ne făceau în fiecare an mucenici moldovenești sau muntenești. Gospodinele știu care este secretul unor rețete reusite de mucenici fierți sau la cuptor, în funcție de specificul zonei.

În această zi de sărbătoare, pregătirea mucenicilor copți sau fierți în apă este una dintre activitățile principale în mai toate zonele țării. Pentru cei care locuiesc în Muntenia, mucenii sunt mici, sub forma cifrei opt, cu zeamă. Pentru românii din Moldova,

Rețeta de 9 martie pentru mucenicii muntenești

Pentru mucenicii muntenești, gospodinele folosesc o rețetă simplă, dar extrem de gustoasă.

Ingrediente mucenici muntenești:

300 g făină,

150- 160 ml apă foarte caldă,

sare,

2,5 l apă,

coaja de la două portocale mari,

coaja de la o lămâie mare,

10-12 linguri de zahăr,

nucă măcinată, scorţişoară,

esenţă de rom,

un vârf de cuţit de sare.

Cele mai bune rețete de mucenici muntenești. Secretul pe care îl știu toate gospodinele

Mod de prepare mucenicii muntenești

Se pune făina într-un vas, se adaugă un vârf de cuţit de sare, iar în mijloc se toarnă apa. Se frământă până ce aluatul devine elastic şi se răceşte complet. Se mai adaugă un pic de făină în cazul în care mai este nevoie. Aluatul rezultat se împarte în biluţe. Din fiecare biluţă se formează şnururi lungi şi subţiri – aproape cât un şiret, care se “împletesc” în formă de 8. Se lasă mucenicii la uscat până a doua zi.

A doua zi, se pune pe foc o oală încăpătoare, cu apă, zahăr, coaja rasă de lămâie şi portocală şi un vârf de cuţit de sare. Când apa începe să fiarbă, se adaugă mucenicii. Se fierb la foc mic, iar după ce se ridică la suprafaţă, se mai lasă cam 3-4 minute. După ce se stinge focul, se adăugă esenţa de rom, scorţişoara şi 4-5 linguri de nucă măcinată. Când se pun în farfurie, se mai adăugă nucă.

Cea mai delicioasă rețetă de mucenici moldovenești

Ingrediente mucenici moldovenești:

Aluat mucenici:

450 ml lapte

125 g zahăr

50 ml ulei

3 ouă

20 g drojdie uscată (50 g drojdie proaspată)

16 g zahâr vanilat (2 pliculețe)

1 kg faina

1 esența vanilie

coaja de la o lamaie

Pentru sirop:

300 ml apă

150 g zahăr

1 esență vanilie

coaja de la o portocala

Pentru decor:

200 g miere

200 g nuca macinată

Mod de prepare mucenicii moldovenești

Într-un vas, se pune uleiul, drojdia şi zahărul vanilat, esenţa de vanilie. Se toarnă treptat făina şi, ulterior, laptele. Când aluatul se întărește, începe să se frământe cu mâna. Se adăugă atâta făină până când aluatul nu se mai lipește de mână. Se frământă timp de 15 minute. Când e gata se acoperă cu un prosop curat şi se lăsă la crescut într- un loc călduros.

Cele mai bune rețete de mucenici moldovenești. Nu uitați să faceți acest lucru

Nu uitați că pentru această rețetă există un mare secret. Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Laptele trebuie să fie călduț. Dacă laptele este rece, drojdia nu se va activa, iar aluatul nu va crește. Daca laptele este prea fierbinte, aceasta își va pierde proprietățile.

Se tapetează cu făină blatul de lucru şi, după o jumătate de oră (când aluatul şi-a dublat volumul), se împarte în bucăţi egale. Se rulează fiecare bucată de aluat până ce se obţin fâşii, care se “împletesc” în formă de 8. Odată formaţi, mucenicii se pun în tavă, pe hârtie de copt, şi se mai lasă la crescut 30 de minute.

Se încinge cuptorul la 200 de grade și Se bagă apoi tava în cuptorul bine încins. În paralel, se face siropul dizolvând zahărul în apă. După ce fierbe amestecul 10-15 minute, se opreşte focul şi se adăugă esenţa de vanilie. După ce se scot din cuptor, mucenicii rumeniţi se lăsă la răcit vreo zece minute, apoi se stropesc cu sirop din abundenţă. Pentru a se îmbiba mai bine, se toarnă în tavă siropul rămas. Se ung apoi cu miere şi se presară nucă măcinată.

Mucenici 2021. Cele mai bune rețete de mucenici moldovenești și muntenești pentru 9 martie. Secretul pe care puțini îl știu