Mucenici muntenești. Rețeta secretă a lui Cătălin Scărlătescu

Mucenici muntenești

SURSA FOTO: Dreamstime

Mucenici muntenești. Bucătarul chef Cătălin Scărlătescu și-a dezvăluit rețeta de mucenici muntenești. Cum poți prepara singură o porție gustoasă de mucenici muntenești?

Mucenici muntenești. Rețeta lui Cătălin Scărlătescu

Mucenici muntenești. Cu apropierea primăverii, agitația crește în bucătăriile românilor. Gospodinele sunt tentate să dedice mai mult timp acestei perioade a anului, încurajate fiind de zilele mai lungi și de spectacolul culorilor din legumele proaspete și fructele dulci. În luna martie, tradiționalii mucenici ocupă un loc de cinste în bucătăria românilor. În mod tradițional, sunt pregătiți în ziua de 9 martie, cu ocazia sărbătorii Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia.

Ingrediente pentru mucenici muntenești, în stilul chef-ului bucătar Cătălin Scărlătescu, sunt:

  • pentru aluatul mucenicilor muntenești: 500 de grame de făină, 50 de grame de drojdie, 200 de ml de apă călduță, 100 ml de ulei, sare, zahăr vanilat;
  • pentru zeama mucenicilor: 2-3 litri de apă, 350 de grame de zahăr, 800 de grame de nucă măcinată, 1 linguriță de scorțișoară, coajă de la o lămâie, sare, zahăr vanilat, esență de rom;

Cum prepară mucenicii muntenești Cătălin Scărlătescu?

Pentru a prepara mucenicii muntenești à la chef Cătălin Scărlătescu, începeți prin a pune făina într-un vas generos, formând un mic crater în mijloc. Adăugați zahărul vanilat, sarea, uleiul, drojdia și apa călduță. Frământați cu grijă toate aceste ingrediente până obțineți o cocă omogenă.

Lăsați aluatul rezultat să dospească câteva minute, acoperit în vas. Odată ce aluatul a crescut, întindeți-l cu ajutorul unui sucitor și tăiați-l în fâșii, formând opturi mici. Puneți-le la fiert pentru câteva minute și apoi scurgeți-le într-o sită pentru a elimina excesul de apă. Apoi, așezați-le în cuptor până când devin frumos rumenite. După ce sunt coapte, lăsați-le să se întărească timp de o noapte.

În a doua zi, puneți apa la fiert. Când atinge punctul de fierbere, adăugați coaja de lămâie, zahărul vanilat, scorțișoara și un praf de sare. Amestecați ușor și, după ce zeama este gata, adăugați fâșiile de aluat și nuca măcinată.

SURSA FOTO: Facebook, Chef Catalin Scarlatescu

Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia au fost capturați și au suferit pentru credința adevărată în Dumnezeu-Fiul Iisus Hristos (Mântuitorul omenirii) înainte de a patru calende ale lui martie, adică în a 26 zi a lunii februarie. Au dăruit sufletele lor Domnului Dumnezeu în a șaptea zi a lui martie, adică în ziua a noua a lunii martie, în timpul domniei lui Liciniu în Răsărit.

Numelele lor sunt următoarele: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton și Aglaie.