Mucibabici: Prima dată în istorie când se șterg datoriile unei țări europene. Era o măsură folosită pentru economiile din lumea a III-a

Prea devreme să ne bucurăm! Aceasta pare să fie concluzia bancherilor români vizavi de deciziile summit-ului de la Bruxelles. Nimeni nu știe exact cuantumul datoriilor și până unde se pot rostogoli datotriile Greciei. Trilionul de euro care trebuie strâns de Fondul European de Stabilitate s-ar putea să nu fie suficient.

„Ștergerea parțială sau totală a datoriilor a mai fost practicată de-a lungul timpului, ultima dată fiind utilizată în timpul crizei din 1970. Dar totdeauna ștergerea datoriilor s-a practicat pentru țări din lumea a treia. Este pentru prima dată când se recurge la o astfel de măsură în cazul unei țări europene”, spune George Mucibabici președintele Deloitte Touche România. Pentru piețele internaționale a fost însă un semnal pozitiv, iar reacția acestora a fost imediată și pe măsură.
Cu toate acestea, Mucibabici se teme de sindromul de moral hazard, subliniind că, nimeni nu știe dimensiunea exactă a datoriilor și că iertarea Greciei ar putea crea un precedent. Iar concluzia este una clară:”naționalizăm pierderile și provizionăm profiturile”, subliniază Mucibabici.
Mai optimist, Robert Rekers, președinte Banca Transilvania, susține că este prematur să comentăm. “După un asemenea maraton, deciziile ascund totdeauna un compromis din partea tuturor părților. Sper însă că deciziile de summit-ului de la Bruxelles vor fi de bun augur”, subnliniază Rekers.