Într-o postare pe pagina de Facebook „Grupul de Investigații Politice”, Mugur Ciuvică o acuză pe judecătoarea Camelia Bogdan de manipuluare a opiniei publice pentru a scăpa de excluderea din magistratură.
„Camelia Bogdan speră să scape de excluderea din magistratură prin manipularea opiniei publice. Judecătoarea suspendată și puținii ei prieteni de la câteva site-uri obscure susțin că o recentă decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) ar avea efect asupra fondului contestației formulate de Camelia Bogdan împotriva celei de-a doua decizii de excludere din magistratură luată de CSM împotriva sa în 2018”, se arată în postare.
Totodată, el susține că decizia CJUE nu este deloc în favoarea cameliei Bogdan, lucru care nu o va ajuta foarte mult pe judecătoare. Mugur Ciuvică a mai adăugat că următorul pas îl reprezintă judecarea contestației depuse de Camelia Bogdan.
„În realitate, decizia CJUE nu este în favoarea Cameliei Bogdan. Decizia, potrivit căreia judecătorii naționali pot să nu aplice deciziile Curților Constituționale care se opun dreptului UE, are implicații doar asupra respectării deciziei
Curții Constituționale privitoare la nelegala compunere a completelor de 5 judecători. Contestația Cameliei Bogdan va fi judecată în continuare de Înalta Curte și judecătoarea va răspunde pentru faptele sale.
Reamintim că judecătoarea Bogdan a fost exclusă în 2018 din magistratură pentru că falsificat sistemul ECRIS (prin care sunt repartizate dosarele), a creat un complet fantomă și a pronunțat o sentință ilegală, desființată ulterior de Înalta Curte”, a adăugat sursa citată.
Judecătoarea Camelia Bogdan, exclusă de două ori din magistratură
De menționat este faptul că judecătoarea Camelia Bogdan a devenit cunoscută după ce a fost exclusă de două ori din magistratură. În primă fazp, judecătoarea a fost exclusă din magistratură pe 8 februarie 2017, în urma unei decizii a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.
În ceea ce privește motivul excluderii, la acel moment, judecătoarea Camelia Bogdan, unul dintre cei doi magistraţi care l-au condamnat la 10 ani de închisoare pe Dan Voiculescu, s-ar fi aflat în incompatibilitate/conflict de interese, deoarece ar fi predat în 2014 în cadrul unui seminar de prevenire a fraudei şi corupţiei funcţionarilor APIA, instituţie subordonată Ministerului Agriculturii, care a fost parte civilă în dosarul ICA.
Ulterior, magistratul a contestat decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar Completul de 5 judecători al Curţii Supreme a admis recursul pe 13 decembrie 2017 stabilind ca judecătoarea să fie sancţionată disciplinar prin mutarea, pe o perioadă de 6 luni, de la Curtea de Apel Bucureşti la Curtea de Apel Târgu Mureş, începând cu data de 15 ianuarie 2018.
A doua oară, Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură în urma deciziei Consiliului Superior al Magistraturii, în 2018.
“Admite acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtei judecător Camelia Bogdan. În baza articolului 100 litera e) din Legea numărul 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică doamnei judecător Camelia Bogdan sancţiunea disciplinară constând în ‘excluderea din magistratură’, pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute la articolul 99 litera o) din acelaşi act normativ. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în minuta deciziei.