BNR și-a redus puternic prognoza de inflație la 7%

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc miercuri, 15 februarie 2023, Mugur Isărescu a anunțat că Banca Națională a României (BNR) și-a redus puternic prognoza de inflație la 7% la finele anului 2023 și la 4,2% pentru anul 2024. Vă amintim că la precedentul Raport asupra inflației, din decembrie 2022, BNR prognoza o inflație de 11,2% pentru finele anului 2023.

Mugur Isărescu a remarcat, totodată, că România și-a îmbunătățit poziția în clasamentul UE al ratei inflației, opt state plasându-se înaintea sa. La reducerea tendințelor inflaționiste au contribuit: reducerea prețurilor energiei, cotația pretrolului Brent, aprecierea leului față de dolar, schemele de sprijin financiar acordate de Guvernul României, consumul, care s-a înscris pe o tendință de scădere, salariul mediu și creșterea investițiilor, care a susținut cererea agregată.

Potrivit lui Mugur Isărescu, este nevoie de o reducere treptată a deficitului de cont curent, ajuns acum la circa 10% din PIB, situație asemănătoare celei din perioada crizei financiare din 2007 – 2008.

„Nevoile de finanțare au fost acoperite, dar trebuie mare atenție pentru menținerea unui anumit echilibru. Politica monetară și-a facut datoria, în condițiile unui curs de schimb stabil și al temperării activității de creditare. Și în continuare BNR va menține o politică monetară adecvată”, a zis Mugur Isărescu, precizând că nu exclude o scădere a dobânzii de referință, în condițiile în care rata inflației s-ar apropia de nivelul ratei de politică monetară.

Economia României va crește cu 2,5% în 2023 și cu 3% în 2024

Cu puțin timp în urmă, Comisia Europeană a trimis un comunicat de presă prin care și-a prezentat previziunile de iarnă în ceea ce privește România. Potrivit instituției europene, țara noastră va avea o creștere economică de 2,5% în 2023 și de 3% anul viitor.

În primele trei trimestre ale anului trecut, PIB-ul real anual al țării a crescut cu 4,3%. Acest lucru s-a întâmplat pe fondul consistenței formării brute de capital fix și sporirii semnificative a consumului privat, susținute de o creștere puternică a pieței forței de muncă și a salariilor, în combinație cu măsuri de sprijin guvernamental pentru atenuarea impactului prețurilor ridicate la energie.

„Pentru 2023, impactul negativ al inflației încă ridicate, al condițiilor stricte de finanțare și al încetinirii ritmului de creștere a celorlalte economii din UE vor reduce creșterea PIB-ului real al României la 2,5 %. Punerea în aplicare a planului de redresare și reziliență ar trebui să contribuie la investiții puternice, care se preconizează că vor fi principalul motor al creșterii. Alte fonduri ale UE vor sprijini, de asemenea, investițiile.

Consumul privat, deși afectat negativ de inflația ridicată, va crește probabil, ca urmare a creșterii salariului minim, a pensiilor și a salariilor din sectorul public, precum și a extinderii plafonării prețului la energie până în 2025. Se estimează că exporturile nete vor rămâne negative pe fondul unei monede puternice și al unei cereri scăzute pe piețele de export”, a transmis instituția europeană.

Restul informațiilor pot fi citite AICI.