BNR a majorat prognozele privind inflaţia. Mugur Isărescu, despre explozia preţurilor: Fenomen de criză

Mugur Isarescu

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Potrivit INS, rata anuală a inflaţiei a urcat la 13,76% în luna aprilie 2022, de la 10,15% în luna martie. Joi, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a ieşit într-o conferinţă de presă pentru a discuta exact despre explozia preţurilor înregistrată în ultima perioadă în România.

Joi, 12 mai, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a susţinut conferinţa de prezentare a raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Nu vom scăpa prea curând de creşterea preţurilor: „Nu va fi inflaţie tranzitorie, ci va dura, din cauza costurilor la energie”

Isărescu a subliniat că preţurile la energie au cauzat acest „şoc puternic” sau „fenomen de criză”, respectiv creşterea puternică a inflaţiei începând cu iunie anul trecut.

Totuşi, guvernatorul BNR a indicat faptul că România nu mai este pe locul întâi la rata inflaţiei, alte şapte sau opt ţări depăşindu-ne deja la acest capitol. Mugur Isărescu a atras atenţia şi asupra măsurilor ce au oprit creşterea galopantă a inflaţiei, ce ar fi putut ajunge chiar şi la 20%, dacă nu se intervenea.

„Inflaţia a început să crească din iunie 2021. Avem o creştere foarte rapidă a preţurilor ceea ce reflectă un şoc puternic sau un fenomen de criză. Cauzele sunt preţurile la energie.

Avem câteva episoade de panică, le-am trăit cu toţii. Piaţa valutară, case de schimb. A durat două săptămâni din motive de lipsă de bancnote, însă am reuşit să ţinem cursul stabil, dar a fost panică şi la ulei, şi la carburanţi.

Să vedem ce fenomen avem pe plan european, global. Dacă ne consolează cu ceva, România nu mai este locul 1 la inflaţie. Avem vreo 7-8 ţări înaintea noastră.

Banca Europeană a zis că nu va fi inflaţie tranzitorie, ci va dura, din cauza costurilor la energie. România a avut o legătură mai coerentă între rata inflaţiei şi dobânzi.

Am ţinut dobânzile bine peste inflaţie până în 2008 şi apoi am avut dobânzi pozitive, iar când a venit pandemia ne-am ferit să avem o politică agresivă de reducere a inflaţiei.

Cauzele sunt preţurile la electricitate, gaze şi combustibili. Acestea au avut o contribuţie majoră la inflaţie, încă de vara trecută. Dacă nu existau compensările, inflaţia ar fi fost 20%”, a declarat, joi, Mugur Isărescu.

BNR a revizuit în creştere prognozele de inflaţie pentru 2022 şi 2023

Tot joi, Mugur Isărescu a anunţat că Banca Naţională a majorat prognoza de inflaţie pentru anul în curs, dar şi pentru 2023.

Mai exact, BNR estimează o rată a inflaţiei de 12,5% pentru finalul lui 2022, respectiv o inflaţie de 6,7% pentru finalul lui 2023.

Cifrele reprezintă o creştere importantă faţă de estimările precedente, făcute în luna februarie, care vorbeau despre o rată a inflaţiei de 9,6% pentru finalul lui 2022 şi 3,2% pentru finalul lui 2023.

Presiunile inflaţioniste asociate costurilor de producţie sunt anticipate a se diminua gradual, pe termen mediu, dar efectele acestora vor persista pe o perioada de 12 luni la nivelul ratei anuale a inflaţiei IPC.

Autorităţile, dar şi cetăţenii, trebuie să abordeze cu calm creşterea inflaţiei. Isărescu recomandă chiar şi ceaiul de tei

Guvernatorul BNR îi îndeamnă pe români să abordeze cu calm creşterea preţurilor.

„Să o zicem pe românește, un rău nu vine niciodată singur. Costurile la energie s-a dus în costul altor produse de consum. Cu majorarea ratei dobânzii influențăm inflația pe partea cererii. Ținem sub control cererea.

Dacă nu avem o inflație determinată de costuri trebuie să fim atenți ca măsurile noastre să nu fie percepute că se adaugă la costurile de producție. Ca orice Bancă Centrală și BNR trebuie să facă un balancing act (act de echilibrare – n.r.). Trebuie să facem un dozaj. O să vedeți că suntem cu un exces de cerere la limită.

Nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitația e specifică perioadelor de criză. Autoritățile asta trebuie să transmită, calm. Un ceai de tei. Și aceste discuții sociale care nu se mai termină cu inflația și exagerările nu se mai termină”, a mai afirmat Mugur Isărescu.

Risc mare pentru România: „Cu forţa de muncă ar putea să fie mai rău. Ne pândeşte o spirală”

Pe de altă parte, guvernatorul BNR a lansat un avertisment în ceea ce priveşte riscurile în domeniul forţei de muncă.

„Nu noi stabilim preţurile la gaze, energie, avem o economie deschisă. Când discutăm public, să ne vedem de lungul nasului. Avem o problemă fiscal-bugetară de ani buni. Nu avem de unde să reducem impozite şi să mai dăm ajutoare.

Nu suntem independenţi energetic, uitaţi-vă unde s-au dus preţurile, motorină, petrol. Avem o adevărată explozie!

Cu forţa de muncă ar putea să fie mai rău. Ne pândeşte o spirală, inflaţie, costuri, salarii. Riscul există. Să vedem cum vor fi temperate lucrurile politic. Dacă intrăm în această spirală, deviziile vor fi mai dificil de luat”, a mai transmis, joi, Mugur Isărescu.