Mugur Isărescu a fost prezent la prezentarea Raportui trimestrial asupra inflaţiei, pe luna august. Cu această ocazie, guvernatorul BNR a fost întrebat dacă își mai dorește un nou mandat, care ar fi al șaptelea consecutiv.
Amintim că Mugur Isărescu, în vârstă de 74 de ani, este la conducerea BNR din 1990, iar mandatul său va expira în octombrie 2024.
Mugur Isărescu spune că decizia va fi luată de Parlament
„Parlamentul hotărăște. Noi suntem numiți de către Parlament. Când ne expiră mandatul, el hotărăște ce se va întâmpla. Până atunci, să depășim momentul actual, care nu e deloc ușor”, a declarat Mugur Isărescu.
Mugur Isărescu, născut pe 1 august 1949, este guvernatorul de bancă centrală cu cea mai mare vechime în funcție la nivel mondial. Acesta a devenit guvernatorul BNR după Revoluție, când avea 41 de ani, iar în octombrie 2024, atunci când îi expiră al șaselea mandat, va avea 75 de ani. Trebuie menționat că mandatul Guvernatorului BNR se întinde pe o perioadă de 5 ani.
BNR a informat că rata inflaţiei va coborî sub 10% la începutul trimestrului III din 2023
În altă ordine de idei, Banca Națională a României (BNR) a anunțat în ziua de luni, 7 august, că rata anuală a inflației va coborî la nivelul de o cifră în debutul trimestrului al treilea din 2023 și în proximitatea intervalului țintei la finele orizontului proiecției.
„În şedinţa de astăzi, Consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, ediţia august 2023, document ce încorporează cele mai recente date şi informaţii disponibile. Prognoza actualizată reconfirmă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflaţiei în următorii doi ani, pe o traiectorie ceva mai ridicată decât cea previzionată anterior doar pe segmentul de mijloc al orizontului prognozei.
Potrivit acesteia, rata anuală a inflaţiei va coborî la nivelul de o cifră în debutul trimestrului III 2023 şi în proximitatea intervalului ţintei la finele orizontului proiecţiei.
Descreşterea va fi antrenată pe mai departe de factorii pe partea ofertei, în principal de efecte de bază dezinflaţioniste şi de corecţii descendente ale cotaţiilor unor mărfuri, cărora li se alătură influenţele aşteptate să vină din continuarea restrângerii excedentului de cerere agregată, mai lentă totuşi decât în proiecţia precedentă”, se arată în comunicatul transmis de BNR.