"În privința economisirii avem o anumită îngrijorare. Am transmis și până acum semnale pentru bănci să nu se repeadă să reducă dobânda la instrumentele de economisire în lei. Nu aș putea spune că ne-au ascultat, dar nici nu sunt obligate să o facă", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, după decizia de reducere a dobânzii de politică monetară la un nou minim istoric și a rezervelor minime obligatorii în lei și în euro constituite de bănci la BNR.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis azi să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 4% la 3,75% pe an, un nou minim istoric, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% şi ratele rezervelor minime obligatorii la valută de la 20% la 18%.

Citiți și:
Isărescu: Reducerea rezervelor nu va duce la deprecierea leului

Măsură va lăsa la dispoziția băncilor fonduri suplimentare: 4 miliarde de lei după reducerea RMO la pasivele în lei și 500 milioane de euro după reducerea rezervelor în valută.

"Va stimula această nouă reducere a dobânzii băncile să apese exagerat pe pedala dobânzii la instrumentele de economisire în lei? Noi sperăm totuși că nu se va întâmpla și că băncile vor găsi calea cea dreaptă: să se ocupe mai mult de clienți, să știe să-și cultive și clienții noi", a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a admis că bancile vor putea folosi fondurile suplimentare eliberate și pentru a-și plăti datoriile la băncile mamă și la alți creditori externi.