Deschiderea la maximum a robinetului cu pomeni electorale poate avea efecte contrare celor asteptate, astfel incat cresterile salariale aprobate in ultimul timp nu vor determina o crestere a nivelului de trai, ci chiar dimpotriva.
Acest avertisment vine din partea uneia dintre cele mai importante si autorizate personalitati ale sistemului financiar autohton, respectiv guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
Potrivit acestuia, o majorare a salariilor peste nivelul productivitatii va determina o crestere accelerata si accentuata a preturilor, o depreciere a monedei nationale si o majorare a indatorarii externe.
„Pentru economia romaneasca nu poate fi decat benefica o crestere cat mai rapida a salariilor, pentru a avea un standard de viata tot mai ridicat, a depasi decalajul istoric care ne separa de tarile occidentale si a opri migratia fortei de munca.
Trebuie insa sa privim cu luciditate si sa afirmam raspicat ca o crestere a salariilor mai mare decat sporul de productivitate a muncii nu este sustenabila.
Cresterea mai rapida a salariilor decat a productivitatii muncii nu duce la un nivel de trai mai ridicat, ci dimpotriva, la unul mai scazut, intrucat decalajul dintre cei doi indicatori fundamentali se sparge mai devreme sau mai tarziu in crestere galopanta a preturilor, depreciere a monedei nationale, indatorare externa.
Toate acestea influenteaza negativ investitiile si de aceea intarzie, in loc sa grabeasca, convergenta reala a economiei”, a declarat guvernatorul Bancii Centrale in cadrul unei sesiuni a Academiei Romane cu tema „Strategia de adoptare a euro si criza financiara mondiala”.
Mugur Isarescu a tinut sa precizeze ca Banca Natională nu este adepta incetinirii cresterii salariilor, „ci militează pentru crearea conditiilor care sa faca durabila această crestere si sa ii mentina caracterul real”.