Mugur Isărescu spune că ne confruntăm cu un risc inflaționist

Așadar, Mugur Isărescu a vorbit într-o conferință de presă despre majorările de pensii și salarii. Potrivit explicației oferite de guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), România se confruntă în momentul de față cu factor de „risc inflaționist”.

„O creştere a salariilor, ne-am exprimat, o considerăm un factor inflaţionist, un risc inflaţionist, mai ales dacă depăşeşte un anumit nivel. De regulă, se face comparaţia cu productivitatea. Nu este o comparaţie care se poate face uşor. Dar vom încerca să o dezvoltăm şi noi cu modelele noastre”, a declarat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a dezbătut și majorarea pensiilor

De asemenea, guvernatorul BNR a dezbătut și majorarea pensiilor. Potrivit specialistului, în momentul de față este „cam mult zgomot”, iar opinia lui va sosi imediat ce primește programul.

„În ceea ce priveşte pensiile, să vedem despre ce este vorba. Când vom primi programul, ne vom exprima. Deocamdată este cam mult zgomot, că se aplică de la anul, că e indexare, că mai vine ceva în plus”, a mai spus Isărescu.

Amintim că BNR se așteaptă ca rata anuală a inflației să crească în debutul anului viitor, din cauza impactului majorării şi introducerii unor taxe și impozite.

Potrivit unui comunicat, Consiliul de Administraţie a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, ediţia noiembrie 2023. Acest document încorporează cele mai recente date şi informaţii disponibile.

Prognoza actualizată reconfirmă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflaţiei de-a lungul următorilor doi ani, pe o traiectorie mai ridicată însă în 2024 decât cea previzionată anterior. Totuși, aceasta este uşor mai joasă pe parcursul trimestrelor ulterioare, conform comunicatului.

Astfel, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să se mărească în debutul anului viitor. Cauza este impactul majorării şi introducerii unor taxe şi impozite.

Simultan, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să descrească gradual în următoarele trimestre. Mai apoi, potrivit raportului, rata inflației își va accelera scăderea în 2025, coborând în interiorul intervalului ţintei la finele orizontului prognozei.

Conform BNR, descreşterea va fi antrenată mai apoi de factori care țin de ofertă. Este vorba despre efecte de bază dezinflaţioniste şi corecţii descendente ale cotaţiilor unor mărfuri.

Acestora li se alătură influenţele anticipate să vină din restrângerea relativ abruptă a excedentului de cerere agregată începând cu trimestrul III 2023 şi din intrarea gap-ului PIB în teritoriul negativ spre finele anului viitor, cu câteva trimestre mai devreme decât se previzionase anterior.