Impactul măsurilor economice adoptate de SUA

Într-o conferință de presă recentă, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a fost întrebat despre impactul măsurilor economice adoptate de Statele Unite și posibilele efecte asupra economiei României.

În opinia sa, efectele directe sunt minime, dat fiind că exporturile României în domeniul aluminiului și oțelului către SUA nu sunt semnificative.

”Direct nu. Nu ştiu cât aluminiu şi cât oţel vindem, câteva sute de milioane probabil.  Dar indirect, bineînţeles, orice război comercial între Statele Unite şi Europa, Uniunea Europeană, are impact şi asupra României că suntem în această alianţă, în această Uniune Europeană.

Totuși, Isărescu a subliniat că un conflict comercial între Statele Unite și Uniunea Europeană ar putea avea repercusiuni asupra economiei românești, având în vedere apartenența țării noastre la această uniune.

”Şi noi o vedem, dar nu o discutăm acum, pentru că sunt foarte multe încertitudini şi nu vrem să creăm anticipaţii pe care, eventual, ulterior, nu le putem acoperi. În Europa nu va fi numai un impact inflaţionist, un eventual război comercial cred că va crea recesiune. Şi atunci lucrurile chiar se complică pentru că,  observaţi, noi deja intrăm cu datele actuale certe, pentru că aşa facem prognoza, intrăm într-o perioadă de deficit de cerere. Deci de la excedent, de la presiune inflaţionistă intrăm într-o perioadă de deficit de cerere, adică o influenţă  în jos asupra creşterii preţurilor şi un impact mai degradat, negativ asupra creşterii economice”, a mai declarat Mugur Isărescu.
Mugur Isărescu
SURSA FOTO: Dreamstime

Posibilele efecte ale unui război comercial

De asemenea, guvernatorul a fost întrebat despre posibilele efecte ale unui război comercial asupra inflației și a politicii monetare din România.

Deși analiștii prognozează o reducere a dobânzii de politică monetară în vara acestui an, Isărescu a preferat să fie prudent, menționând că incertitudinile actuale nu permit luarea unor decizii în acest sens.

În plus, el a avertizat că un astfel de conflict ar putea duce la recesiune în Europa, ceea ce ar complica situația economică, România fiind deja într-o perioadă de deficit de cerere.

În ceea ce privește creșterea economică a României, guvernatorul a explicat că, în ciuda unei creșteri semnificative a consumului în anul precedent, acest lucru nu s-a tradus într-o expansiune economică, ci mai degrabă în creșterea importurilor.

În schimb, Isărescu consideră că o utilizare mai eficientă a fondurilor europene și creșterea investițiilor ar putea impulsiona economia în acest an, chiar și în condițiile unei stagnări a consumului.

”V-am spus, însă, că impactul negativ asupra creşterii economice depinde de calitatea factorilor care contribuie la creşterea economiei. Anul trecut am avut o creştere masivă a consumului şi nu s-a dus în creştere economică, s-a dus în importuri.  Anul acesta, chiar dacă consumul stagnează sau creşte foarte puţin, o creştere a absorbţiei banilor europeni şi a investiţiilor pe bază de fonduri europene poate să ducă la creştere ecomomică. Deci cam acestea ar fi câteva coordonate pe care le văd clar.  Restul nu le văd clar şi nu cred că le vedeţi nici dumneavoastră, care este impactul unui război comercial. Oricum nu este bun”, a mai precizat guvernatorul BNR.

Amintim că SUA au impus, săptămâna trecută, taxe suplimentare de 25% pe importurile de oțel și aluminiu, ceea ce a stârnit reacții din partea Uniunii Europene.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a exprimat regretul față de această decizie, promițând că UE va lua măsuri pentru a-și proteja interesele economice. Aceste tensiuni comerciale globalizate ridică îngrijorări în rândul economiștilor, iar efectele pe termen lung sunt încă incerte.