Guvernatorul BNR (Banca Națională a României), Mugur Isărescu, este curtat de partidul AUR pentru o eventuală candidatură a acestuia la alegerile prezidențiale de anul viitor sub culorile acestei formațiuni. Președintele George Simion a declarat că nu poate nici să confirme și nici să infirme informația.
Mugur Isărescu pare să fie una dintre opțiunile AUR
AUR îl dorește pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu pentru o eventuală candidatură la prezidențiale din partea partidului extremist, scrie G4Media.ro. Surse politice anunță că șeful BNR a fost luat prin învăluire prin interpuși de partidul condus de George Simion. Liderul AUR a declarat că nu poate confirma sau infirma această informație.
”Nu pot să confirm sau să infirm această informație. AUR va veni cu acel candidat pe care românii îl doresc președinte. Și vă asigur că al nostru candidat va câștiga în disputa din turul 2 cu candidatul PSD/Marcel Ciolacu (…)”, a declarat Simion.
Ulterior, liderul AUR a intrat în Live pe pagina sa pe Facebook. El a declarat că a fost întrebat dacă Mugur Isărescu va fi candidatul AUR la prezidențiale. Nici de această dată însă nu a clarificat informația.
”Sunt foarte foarte speriați de cine o să fie candidatul și au ordin”, a declarat Simion în transmisia de pe Facebook.
Politicianul este sigur că știe cine va fi candidatul PSD-ului la alegerile de anul viitor și crede că doar printr-o mobilizare generală a electoratului acesta va putea fi învins.
”Dacă nu va fi o mobilizare masivă la vot în 2024, Marcel Ciolacu va fi viitorul președinte al României. Dacă nu se va întâmpla lucrul ăsta o să ne conducă PSD-ul încă 12 ani de acum înainte”, a mai spus liderul partidului extremist AUR.
AUR are 10 variante pentru prezidențiale
Liderul AUR George Simion susține că partidul pe care îl conduce are zece variante de candidat la alegerile prezidenţiale. El a evitat să spună dacă el va candida. El a menționat numele lui Claudiu Tarziu, Cristian Terheş, Gheorghe Piperea. Din afara partidului, i-a nominalizat pe Ioan Aurel Pop, Mircea Diaconu, Andrei Marga. Simion a precizat doar că alegerea candidatului AUR la prezidenţiale, care va fi anunţat după alegerile europarlamentare, depinde de profilul contracandidaţilor.
Mugur Isărescu, în vârstă de 74 de ani, este la conducerea BNR din 1990, iar mandatul său va expira în octombrie 2024.
Întrebat în aprilie dacă mai doreşte un mandat de guvernator al BNR, Isărescu nu a exclus această variantă.
Guvernatorul a precizat la vremea respectivă că Parlamentul hotărăşte dacă va mai avea un nou mandat în fruntea acestei instituţii şi a menţionat că până anul viitor, când se va întâmpla acest lucru, trebuie depăşit momentul actual, despre care a afirmat că nu este unul uşor.
“Parlamentul hotărăşte. Noi suntem numiţi de către Parlament. Ne expiră mandatul şi el hotărăşte ce se va întâmpla. Până atunci să depăşim momentul actual, care nu e deloc uşor”, a declarat guvernatorul BNR.
Mugur Isărescu a fost candidatul CDR la alegerile prezidențiale din 2000, când Ion Iliescu (PSD) și Corneliu Vadim Tudor (PRM) s-au calificat în turul al doilea. Mugur Isărescu s-a plasat pe locul 4, obținând 9, 5% iar Theodor Stolojan, candidatul PNL, 11, 7%.
Cine este Mugur Isărescu?
- Introducere
- Mugur Constantin Isărescu, născut la 1 august 1949 în Drăgășani, este un proeminent economist român și guvernatorul Băncii Naționale a României. Cu o carieră impresionantă, el deține titlul de cel mai longeviv șef de bancă centrală din lume.
- Date personale și familie
- Origini și studii: Născut în familia Constantin și Aritina Isărescu, Mugur a absolvit Academia de Studii Economice din București în 1971.
- Viața de familie: Este căsătorit cu Elena Isărescu și împreună au doi copii: Lăcrimioara și Costin.
- Cariera profesională
- Începuturi în economie: După absolvirea facultății, Isărescu a lucrat 19 ani ca cercetător la Institutul de Economie Mondială din București.
- Guvernatorul Băncii Naționale: A devenit guvernator al BNR în 1990, poziție pe care o ocupă cu mici intermitențe până în prezent.
- Prim-ministru: A îndeplinit funcția de prim-ministru al României între 22 decembrie 1999 și 28 decembrie 2000.
- Contribuții notabile: Este responsabil pentru implementarea unor politici monetare eficiente și pentru elaborarea strategiei de aderare a României la Uniunea Europeană.
- Realizări și recunoaștere
- Distincții: Isărescu a primit numeroase premii, printre care Ordinul Național „Steaua României” și Legiunea de Onoare.
- Membrii: A fost ales membru al Clubului de la Roma, Comisiei Trilaterale și este membru titular al Academiei Române.
- Afaceri și avere
- Activități comerciale: Mugur Isărescu deține o exploatație viticolă în Drăgășani și este acționar la mai multe companii.
- Avere: Are multiple proprietăți, inclusiv o casă în Gruiu și un apartament în București, precum și colecții valoroase de bijuterii, numismatică și metale prețioase.
- Controverse
- Colaborarea cu Securitatea: În 2017, ziarul „România Liberă” a afirmat că Isărescu a fost informator al Securității. Cu toate acestea, Isărescu a negat acuzațiile și a primit o decizie oficială care confirmă că nu a fost colaborator al Securității.
Mugur Isărescu este una dintre cele mai influente și respectate personalități din România, cu contribuții semnificative în domeniul economic și politic. Cu toate controversele care pot apărea, realizările sale profesionale și impactul asupra economiei României sunt incontestabile.