Mugur Isărescu: Ciclul afacerilor avantajoase cu statul s-a încheiat, esenţială de acum este competiţia

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, consideră că odată cu această criză, în România s-a încheiat un ciclu în care lumea de afaceri a beneficiat mai mult sau mai puţin de un avantaj legat de relaţiile privilegiate cu statul, iar de acum încolo esenţială va fi competitivitatea.

"Am sentimentul că şi noi în România închidem un ciclu cu această criză. Lumea de afaceri, oamenii de afaceri şi antreprenorii au avut, unii mai mult, alţii mai puţin, un avantaj legat de privatizări, legat de maniera în care s-au făcut privatizările, legat de relaţii mai mult sau mai puţin privilegiate cu statul. Sentimentul meu este că se încheie un ciclu în care aceste relaţii au fost foarte importante. De acum, esenţială va fi competitivitatea, maniera prin care fiecare va reuşi să-şi găsească locul pe piaţă", a declarat astăzi Mugur Isărescu, în cadrul seminarului "Comportamentul în afaceri, pe timp de criză".

Printre avantajele de care se bucură mediul de afaceri românesc, guvernatorul BNR a menţionat stabilitatea cursului de schimb – în relaţia import-export – costul scăzut cu forţa de muncă, dar şi o forţă de muncă extrem de bine calificată, cum ar fi în industria IT.

Totuşi, guvernatorul spune că avantajul forţei de muncă mai ieftine nu este suficient pentru a fi competitiv, el dând exemplul Nokia, care s-a mutat mai la est, care mizând doar pe salariile mici, fără să ia în considerare inovaţia, a eşuat.

Inovaţia este cheia

"Este clar că la nivel microeconomic, deci la nivel de afaceri, avem nevoie de muncă performantă, de management performant, hai s-o spunem şi pe asta, avem nevoie de management performant în toate sensurile. Toate acestea trebuie să aibă în centrul lor cuvântul inovaţie", a precizat Isărescu.

El a mai făcut referire la companiile privatizate în mod avantajos pentru investitori străini, care trebuie să pună accentul pe inovaţie, întrucât avantajele din privatizare nu îţi asigură competitivitate pe termen lung. "Dacă ne bazăm doar pe avantaje concurenţiale, legate de o relaţie cu statul, de nişte resurse luate la un preţ avantajos prin planul de privatizare, cred că ne dăm seama cu toţii că toate aceste avantaje în timp scad. Speranţa de a fi competitiv pe termen lung scade", a conchis Isărescu.