'Criteriul cu inflaţia va fi îndeplinit, undeva în mai-iunie, şi România poate cere să intre în zona de aplicare (la uniunea economică şi monetară n.r.). Din codaş, am ajuns aproape fruntaş. De asemenea, soldul contului curent s-a redus la 1 la sută din PIB. Poziţia investiţională este încă roşie, dar este problematică la toate ţările', a spus Isărescu, în discursul rostit cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa, din partea Universităţii din Bucureşti, într-o festivitate la care fost prezent şi premierul Victor Ponta.

Potrivit criteriilor de la Maastricht, un stat membru UE care aplică pentru a intra în uniunea economică şi monetară nu trebuie să facă obiectul unei decizii a Consiliului privind existenta unui deficit bugetar excesiv, trebuie să aibă o stabilitate durabilă a preţurilor şi o rată medie a inflaţiei care, în anul anterior examinării, să nu depăşească cu mai mult de 1,5% rata inflaţiei a cel mult trei state membre care au înregistrat cele mai bune rezultate în domeniul stabilităţii preţurilor.

De asemenea, rata nominală a dobânzii pe termen lung nu trebuie să o depăşească cu mai mult de 2% pe aceea a cel mult trei state membre care au înregistrat cele mai bune rezultate în domeniul stabilităţii preţurilor, iar marjele normale de fluctuaţie prevăzute de mecanismul cursului de schimb să fie astfel respectate, încât să nu cunoască tensiuni grave, cel puţin pe parcursul ultimilor doi ani dinaintea examinării statului care aplică.

SURSA: Agerpres