Mugur Isărescu dă lovitura în afaceri. Ce va construi guvernatorul BNR. Totul e păzit şi supravegheat

Sursa: INQUAM Photos, Octav Ganea

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, investește în dezvoltarea podgoriei sale din Drăgășani, unde are planuri ambițioase pentru extinderea pensiunii și a facilităților destinate turiștilor.

Familia lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, își dezvoltă afacerile în domeniul turismului și vinificației. Recent, s-au anunțat planuri ambițioase de extindere a proprietății din Drăgășani, unde familia Isărescu a construit deja o pensiune. Proiectele viitoare includ bungalouri și facilități noi, contribuind astfel la dezvoltarea turismului în zonă.

Mugur Isărescu deține o podgorie cu potențial turistic

Mugur Isărescu, cunoscutul guvernator al Băncii Naționale a României, deține o podgorie vastă în Drăgășani. Aici, în mijlocul naturii, se află pensiunea sa renovată în stil brâncovenesc, care are șase camere destinate oaspeților. Proiectul a fost realizat cu ajutorul fondurilor europene.

SURSA FOTO: Facebook, Casa Isărescu

Podgoria Casei Isărescu, care se întinde pe 45 de hectare, este una dintre cele mai mari din întreaga regiune. Întreaga zonă viticolă Drăgășani ocupă o suprafață vastă de 16.000 de hectare și include dealuri precum Dealul Viilor (unde este amplasată Casa Isărescu), Dealul Dobrușa, Dealul Sutești și Dealul Crețeni.

Aceasta are un istoric interesant, datând din 2011, când Isărescu a obținut o sumă de 200.000 de euro prin intermediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Oltenia.

Scopul inițial a fost de a integra pensiunea, cunoscută sub numele de Casa Isărescu, în circuitul turistic.

Casa Isărescu nu a mai fost disponibilă pentru turiști din 2021

Din păcate, Casa Isărescu nu a mai fost disponibilă pentru turiști din 2021, spun reporterii Fanatik.ro. Renovarea unei vechi case în stil brâncovenesc a fost finalizată în 2016, dar, de atunci, numărul oaspeților a fost extrem de scăzut.

Prețurile de cazare, afișate pe site-ul pensiunii, erau cuprinse între 200 și 350 lei, însă majoritatea celor care încercau să rezerve aflau că pensiunea era deja ocupată. Situația rămâne similară, deoarece informațiile de pe site confirmă că:

„Începând cu pandemia din 2021, locația noastră nu a mai fost disponibilă. Redeschiderea acesteia se va face în curând.”

O viziune ambițioasă pentru viitor

Vizitarea domeniului lui Isărescu din Drăgășani oferă o privire asupra frumuseții naturale, dar și asupra unei realități neplăcute.

SURSA FOTO: Fanatik

La intrarea în Casa Isărescu, o barieră și o gheretă părăsită sugerează că nu ești un oaspete binevenit. În apropierea pensiunii, camerele de supraveghere asigură protecția proprietății, urmărind fiecare colțișor al podgoriei.

Deși curtea adăpostește o sală de degustare cu o capacitate de maximum 30 de persoane și o cramă care produce 200.000 de litri de vin pe an, Casa Isărescu nu pare să fie o destinație turistică accesibilă.

Investiții și împrumuturi

Afacerea din Drăgășani este administrată de Costin Isărescu, fiul guvernatorului, prin firma SC Măr SRL. Recent, Mugur Isărescu a împrumutat societatea cu o sumă considerabilă, de 1.345.029 lei, echivalentul a aproximativ 275.000 de euro, conform declarației sale de avere.

Aceste fonduri sunt esențiale pentru extinderea capacității de producție și cazare. Potrivit informațiilor disponibile, Costin Isărescu și SC Măr SRL au solicitat un aviz de mediu pentru un proiect nou, ce va include construcția de bungalouri.

Planurile de extindere

Planul ambițios propus prevede construcția unui depozit, hale de procesare, o Casă a fermierului, bungalouri și diverse anexe.

Documentația necesară pentru demararea acestui proiect a fost depusă la Agenția Națională pentru Protecția Mediului Vâlcea.

Autoritățile au decis să demareze procedura de evaluare a impactului asupra mediului, având în vedere localizarea proiectului în raport cu zonele protejate și reglementările de urbanism.

Evaluarea impactului asupra mediului

Pe 16 iunie 2022, ANPM Vâlcea a decis că proiectul propus de familia Isărescu nu necesită evaluarea impactului asupra mediului.

Această hotărâre a fost luată după o analiză detaliată a documentației și a amplasamentului propus. Decizia permite demararea rapidă a lucrărilor pentru construcțiile planificate, ceea ce deschide noi oportunități pentru dezvoltarea turismului în zona Drăgășani.