Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a arătat că, nu este deloc optimist în privința creșterii economice nici în 2013, creșterea fiind condiționată de investiții și invariabil de absorbția fondurilor europene.
„Nu suntem optimişti privind creşterea economică. Țara nu are cum să se dezvolte fără investiţii. A miza pe acumulări interne prin dobânzi mai înalte sau pe alte căi nu este o opţiune pe care trebuie să o dau la o parte. În definitiv acumularea internă a crescut, de pe la 18-19% spre 25%. Suntem deja în grupa ţărilor care fac economisiri. Aşa se explică şi faptul că avem un deficit de cont curent mult mai mic”, a spus Isărescu.
Potrivit acestuia, pe măsură ce cresc economisirile scade consumul. Consumul se diminuează şi ai creştere economică mai mică. De altfel, declarația a fost generată de deviația PIB-ului potențial generată în principal de cererea internă foarte redusă. Isărescu precizează că lucrul care ne lipseşte este economisirea externă, care apare fie sub forma investiţiilor străine directe sau a liniilor de credit extern, fie a fondurilor europene. “Primele două nu le vedem pozitiv pentru că asta este lumea, investiţiile străine directe sunt mai mici, băncile tind să facă deleveraging (reducerea gradului de îndatorare – nr.), nu să facă leveraging. Ar trebui să fim mulţumiţi că acest acest deleveraging este coordonat şi nu în proporţii mari care să distrugă echilibrele”, a mai afirmat guvernatorul BNR. El a mai spus că rămân fondurile europene o sursă mare, care, din fericire pentru noi, potenţial este o găleată de bani pe care trebuie să o accesăm.
„Este vorba de miliarde de euro. Creşterea economică a României în perioada următoare depinde, în mod esenţialmente de absorbţia cât mai rapidă, eficientă fără probleme a acestor fonduri europene. Nu numai creşterea economică, şi veniturile bugetare şi echilibrul bugetar şi cursul de schimb, şi lichidităţile Băncii Centrale, că avem de dat bani înapoi”, a explicat Isărescu.
În acest context, Isărescu a arătat că cel de-al doilea motiv pentru care nu este optimist vizavi de creșterea economică a României este politica fiscală prociclică care a fost până în 2012 și pentru care s-au făcut împrumuturile la FMI care de acum trebuie plătite. “Și această politică prociclică trebuie să fie alimentată tot din absorbția fondurilor europene. În acest caz,. Dacă nu mai vorbim de absorbția fondurilor UE nu mai vorbim nici de creștere economic. Dacă nu…să mi se spună de unde vor veni investițiile care să genereze creștere economică“, a precizat Isărescu.