Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a vorbit luni despre importanța educației financiare în societatea românească. El a subliniat că situația nu arată deloc bine, având în vedere că majoritatea cetățenilor adulți nu dispun cunoștințe financiare suficiente.
Românii nu au destule cunoștințe financiare
Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat luni, că majoritatea cetățenilor adulți din România dispun de cunoștințe financiare insuficiente. Acesta consideră că acest aspect poate afecta funcționarea eficientă a mecanismelor economice.
În opinia sa, un cetăţean trebuie să cunoască modul de funcţionare a economiei în general şi a economiei naţionale, a economiei de piaţă, în special.
„Genericul conferinţei de astăzi vorbeşte de la sine: „O perspectivă critică asupra rolului educaţiei în incluziunea şi rezilienţa financiară în România”. Practic, noi găzduim o dezbatere consonantă cu preocupările noastre, ale Băncii Naţionale.
Sunt preocupări continue dedicate acestui subiect: educaţia financiară. De data asta, punctul de pornire îl constituie însă o serie de studii recente despre nivelul de educaţie financiară a adulţilor din România”, a menţionat Mugur Isărescu.
Potrivit acestuia, cercetările efectuate pe plan naţional, pe baza unor metodologii bine stabilite, dar şi a unor eşantioane care să asigure reprezentativitatea corespunzătoare, „nu arată deloc bine”.
„Ce trebuie făcut pentru a ajunge cât mai repede la o atare stare în România? Aceasta este o temă pe care cred că o va aborda explicit sau implicit conferinţa de astăzi”, a punctat guvernatorul BNR.
Mugur Isărescu a subliniat că opiniile care sunt prezentate în conferinţă vor fi cele ale autorilor respectivelor studii, care au o dimensiune preponderent sociologică, cercetarea fiind de regulă făcută din perspectiva atitudinii şi comportamentului faţă de fenomenele economice şi faţă de bani.
Educația financiară, un obiectiv important pentru BNR
Guvernatorul BNR a precizat că educația financiară este un obiectiv central pentru Banca Națională, iar aceasta reprezintă un element suplimentar al politicilor sale de reglementare, supraveghere și stabilitate financiară. Banca Națională a investit în dezvoltarea unor programe educaționale și a unei infrastructuri solide pentru sprijinirea acestor eforturi.
Pe lângă simpozioane, conferințe și alte evenimente educaționale, Banca Națională a creat resurse educaționale publice, inclusiv site-uri web informative, filme de animație, jocuri educaționale și platforme de bibliotecă virtuală pentru elevi și profesori. Aceste inițiative au contribuit la creșterea nivelului de educație financiară a populației.
Mugur Isărescu mai spune că BNR a dezvoltat de a lungul anilor o bază logistică solidă care se regăseşte în Bucureşti, dar şi în reţeaua BNR din teritoriu.
„Avem 13 agenţii şi şase sucursale regionale care acoperă toate judeţele ţării, cu sedii în clădiri de patrimoniu şi monumente istorice, şi acest lucru este important, să fie ceva atractiv – şi dotate cu spaţii expoziţionale şi săli multimedia pentru conferinţe.
Includ aici şi cele două muzee: Muzeul Băncii Naţionale situat în Palatul Vechi din Bucureşti şi Muzeul Aurului de la Mănăstirea Tismana, precum şi un centru de pregătire profesională deschis jurnaliştilor, analiştilor şi educatorilor. În curând vom deschide şi Casa Oromolu din judeţul Vâlcea, care probabil că va avea aceeaşi destinaţie”, a mai spus Isărescu.
BNR a pus la dispoziție mai multe resurse educaționale
El a menţionat că, anual, sunt alocate importante resurse financiare pentru îmbunătăţirea programelor de comunicare cu publicul.
„În anul 1991 am înfiinţat şi am dezvoltat ulterior Institutul Bancar Român. Din 1993, organizăm an de an simpozionul de cultură, civilizaţie bancară şi educaţie financiară. Am iniţiat programe ample care de-a lungul timpului au devenit repere pentru publicul căruia ne adresăm. (…)
Cel mai nou proiect pe care Banca Naţională l-a lansat şi-l va coordona la nivel naţional, Antreprenoriat de Top, are ca obiectiv creşterea nivelului de educaţie economică şi financiară a antreprenorilor. Proiectul este un efort comun al sistemului financiar, al mediului academic, al autorităţilor şi al mediului de afaceri”, a adăugat Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR a făcut referire şi la „resursele educaţional-publice” ale BNR, care se regăsesc pe website-ul oficial, comunicate oficiale, rapoarte, sinteze, indicatori statistici, buletine, pachete de informaţii, dar şi filme de animaţie, aplicaţie pentru dispozitive mobile, un joc de educaţie financiară şi o platformă de tip bibliotecă virtuală pentru elevi şi profesori.
„Pe toate aceste canale, mesajul Băncii Naţionale a României a ajuns la aproximativ, din datele noastre, 500.000 de participanţi. Ei au fost ulterior, alături de noi, în programele derulate şi au dus mai departe efortul de educaţie financiară. „Train The Trainers”, cum se obişnuieşte, am educat viitorii educatori. Este acest lucru suficient? Şi nu este o întrebare retorică.
Din demersurile sociologice rezultă că nu este suficient. Este şi acesta un motiv în plus pentru găzduirea evenimentului de astăzi. Adaug faptul că în luna octombrie sunt celebrate Ziua Mondială a Educaţiei, pe data de 5 octombrie şi Ziua Internaţională a Economisirii, chiar mâine, pe 31 octombrie”, a completat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.