"În mod cert, ca să ai creştere economică trebuie să creezi locuri de muncă şi să îţi crească productivitatea. De aici încep complicaţiile. În primul rând e nevoie de investiţii. E clar că România are o lipsă a economisirii şi ne trebuie capital străin. Am vrea să fie capital românesc, dar acest capital românesc din păcate a dispărut. Investiţiile interne sunt limitate şi nu avem mecanisme de a stimula prea mult economisirea sau acumularea, pentru că ar scădea consumul. Un om nu poate în acelaşi timp să crească şi rata economisirii şi rata consumului (…)Investiţiile, în continuare, rămân marea problemă a creşterii economice" a spus Isărescu.
Oficialul BNR a afirmat că România depinde în continuare de investiţii externe şi nu crede că ar putea fi atrase în continuare multe investiţii de portofoliu.
"Productivitatea şi crearea locurilor de muncă depind de investiţii. Investiţiile directe în sectoare neproductive cred că au ajuns la o limită. Pentru ca investiţiile să crească productivitatea unei ţări e nevoie de tehnologie şi există o supracapacitate de producţie în toate ţările emergente", a mai spus guvernatorul.
Politica Băncii Naţionale a României (BNR) de a menţine un curs ‘relativ de echilibru’ a fost o abordare corectă, chiar dacă unii consideră cursul supraevaluat din cauza intervenţiilor BNR, a declarat joi, la o masă rotundă pe teme economice, guvernatorul Mugur Isărescu.