'În percepţia publică o problemă este cursul Băncii Naţionale. Noi la ora 12 luăm zece cursuri, facem o medie şi publicăm cursul. De la faptul că pleacă de la Banca Naţională nu mai este decât un pas să se spună că este un curs stabilit de noi. Nu vorbeşte nimeni despre cursul mediu calculat independent de Banca Naţională', a subliniat Isărescu, în cea de-a VI-a ediţie a Conferinţei anuale a Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR), cu tema 'Economia românească între macrostabilitate şi microtensiuni'.
Guvernatorul Băncii Centrale a reamintit că politica de curs este de 'managed float' şi nu de 'free float'.
'În perioada comunistă, când am dat teza de doctorat, am pledat pentru free float (flotare liberă). Când am ajuns pe scaunul de guvernator mi-a trecut. Acum suntem pentru managed float (flotare controlată). Vă cer ajutorul pentru a nu adânci confuzia în piaţa cursului de schimb, pentru că este vorba de o confuzie indusă publicului. De şase luni, leul este chiar stabil. Leul s-a depreciat cu mai puţin de 1% în şase luni. Daţi-mi o mână de ajutor să creăm o situaţie de normalitate', a spus Isărescu, adresându-se analiştilor financiar-bancari şi media.
Dezbaterile din conferinţă se concentrează pe subiecte precum poziţionarea României în contextul central şi est-european la 25 de ani de la căderea comunismului, posibilitatea accelerării creşterii economice într-un mod sustenabil pe modelul economic existent, scăderea finanţării externe şi creşterea capitalului autohton.