Mugur Isărescu, despre cripto-active

Marți, Mugur Isărescu a participat la o prelegere cu tema „Provocările Băncilor Centrale Moderne”, eveniment organizat de Guvernatorul Băncii Israelului, Amir Yaron, la sediul BNR. În cadrul acestei prelegeri, el a discutat despre fenomenul criptomonedelor și a clarificat pentru participanți provocările asociate acestuia.

Potrivit guvernatorului BNR, criptomonedele nu sunt bani, ci produse de investiții alternative foarte volatile.

„În continuarea transformării digitale, aş dori să-mi concentrez cuvintele asupra unui domeniu de frontieră emergent în finanţe, care se referă la cripto-active şi noile tehnologii financiare.

Ca şi în multe dintre discursurile mele anterioare, reamintesc că nu vedem cripto-activele ca bani, nici măcar în sensul cel mai larg posibil”, a declarat acesta.

Isărescu a subliniat, de asemenea, că există multe diferențe între cripto-active și moneda digitală a Băncii Centrale. Totodată, a precizat că educația financiară este esențială pentru ca publicul larg să distingă aceste două concepte.

„Acestea sunt produse de investiţii alternative foarte volatile, spre deosebire de bani care sunt lichide, sigure şi accesibile.

Există multe diferenţe între cripto-active şi moneda digitală a Băncii Centrale şi pentru o mai bună înţelegere, educaţia financiară este esenţială, pentru a aduce aceste concepte în conştientizarea publicului”, a afirmat el.

Mugur Isărescu
SURSA FOTO: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu

Guvernatorul BNR a criticat fenomenul criptomonedelor și în trecut

În anul 2021, guvernatorul BNR a criticat fenomenul criptomonedelor, afirmând că acesta reprezintă doar o reacție a societății la diversele restricții impuse.

„Bitcoin nu e reglementat de către nimeni, este o reacție, cum spune Daniel Dăianu, chiar de neîncredere față de băncile centrale”, a spus el la acea vreme.

Mugur Isărescu a mai precizat atunci că „nu este reglementat, nu are garanțiile statului. Nu este o criptomonedă. Este un criptoactiv speculativ”.

El a explicat, de fapt, distincția dintre criptomonede și monede digitale, ilustrând acest concept prin exemplul Băncii Centrale a Suediei. A subliniat că „e-krona”, denumită astfel, nu este o criptomonedă, ci o monedă digitală, ceea ce înseamnă că aceasta rămâne un monopol al statului și este supusă reglementărilor guvernamentale.

„L-am ascultat pe Stefan Ingves, care a prezentat, el, guvernatorul Băncii Suediei, primul model de bancă centrală din sistemul băncilor centrale din UE care vrea să se ducă spre cashless society, societatea fără numerar sau cu numerar mai puțin, și a inițiat e-krona. Un fel de leu electronic.

Primul lucru pe care l-a subliniat a fost următorul: Nu înlocuim krona în esența ei. Rămâne monopol al statului, adică al băncii centrale, garantat de către stat și reglementat de către stat”, a spus guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a fost numit din nou guvernator al BNR

Tot marți, plenul comun al Parlamentului a votat pentru noua conducere executivă a Băncii Naționale a României (BNR), reconfirmându-l pe Mugur Isărescu în calitate de guvernator. De asemenea, Leonardo Badea și Florin Georgescu au fost aleși viceguvernatori.

În cadrul votului din plen, acesta a obținut 286 de voturi pentru și 55 împotrivă, asigurându-și astfel un nou mandat la conducerea Băncii Naționale a României. Leonardo Badea, desemnat prim-viceguvernator, a primit 289 de voturi pentru și 52 împotrivă, iar Florin Georgescu, care a fost ales viceguvernator, a obținut 287 de voturi pentru și 54 împotrivă. Mai multe puteți citi aici.