'Nu vedem pericol de deflaţie în România. Această evoluţie, altminteri favorabilă indicelui pe care noi îl urmărim (CORE2 ajustat), este de natură conjuncturală. De fapt, evoluţia acestui indice ne-a pus în situaţia să coborâm rata de dobânda de politică monetară chiar în condiţii de tensiuni financiare în zona geografică în care trăim', a precizat Isărescu, în conferinţa de presă în care a fost prezentat Raportul trimestrial asupra inflaţiei.
Inflaţia de bază s-a menţinut 'în teritoriu negativ' pe parcursul ultimului trimestru din 2013, cu o medie de minus 1%, potrivit datelor cuprinse în raportul trimestrial asupra inflaţiei prezentat, joi, de guvernatorul BNR.
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, declara, în noiembrie 2013, că măsura introducerii accizei suplimentare la carburanţi, de 7 eurocenţi pe litru, a fost propusă pentru a evita deflaţia, care ar fi dus la creşterea şomajului şi la recesiune.
'Această măsură are rolul de a evita deflaţia, care este mult mai periculoasă decât inflaţia. Toată Europa are problema asta, până şi Germania se confruntă cu deflaţia. Japoniei i-au luat 20 de ani să iasă din deflaţie. Inflaţia duce la creştere economică, deflaţia la şomaj şi recesiune, nu am auzit de deflaţie care să fi dus la creştere economică', a precizat Voinea, la vremea respectivă.
SURSA: Agerpres