Mugur Isărescu, mesaj crunt pentru românii cu rate la bancă! Cea mai proastă veste de la BNR

Mugur Isărescu - guvernatorul BNR

SURSĂ FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Veste cruntă pentru românii cu rate la bancă! Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a spus că dobânzile nu vor scădea anul acesta. Acesta a vorbit, de asemenea, despre haosul din sistemul fiscal-bugetar.

Vine o veste cruntă pentru românii care au rate la bancă! Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a spus că în acest an, este exclusă o scădere a dobânzilor. De asemenea, totul va depinde de cât va mai scădea inflația. Declarațiile acestuia vin în contextul în care românii au ajuns să plătească rate duble de la un an la altul.

„M-ați întrebat dacă vom coborî dobânzile, vom coborî dobânzile în măsura în care vedem că inflația vine în mod clar în jos sub rata de politică monetară. Anul acesta e exclus”, a declarat Mugur Isărescu miercuri, pe 9 august.

„S-ar putea să asistăm la o creștere a dobânzilor în piață dacă nu vom avea tăria să facem ajustările fiscale și consolidările fiscale”, a adăugat acesta.

Mugur Isărescu subliniază că totul depinde de evoluția inflației

Potrivit guvernatorului BNR, în timp ce scăderea consumului și creșterea depozitelor populației la bănci diminuează inflația, e nevoie de investiții care să aducă o creștere economică sănătoasă.

„Atragerea banilor europeni e esențială, ne ajută și din punct de vedere a inflației și a finanțării deficitului de cont curent și pentru creșterea economică”, a explicat acesta.

Ritmul de scădere a ratei inflației depinde de măsurile de reducere a deficitului bugetar discutate de Guvern, dar și de efectele plafonării adaosurilor comerciale la alimente de bază, a explicat Mugur Isărescu. Acesta a adăugat că în plan extern, influențele economice și financiare ale conflictului din Ucraina pot avea încă efecte imprevizibile.

Șeful BNR a mai afirmat că în 2023 au existat evoluții pozitive care au dus la temperarea inflației, precum ieftinirea combustibililor și a materiilor prime pentru industrie. Cu toate acestea, există unele elemente care mențin inflația la un nivel ridicat.

Motivele pentru care inflația se menține ridicată

Potrivit lui Mugur Isărescu, acestea ar fi, printre altele, tendința de creștere a salariilor, în condițiile în care oferta de forță de muncă pe piața nu satisface cererea.

„Numai unele impozite majorate duc la creșterea inflației, anume cele directe pe consum: accizele și TVA. Majorarea impozitelor pe venit, de exemplu, poate să aibă chiar efect contrar.(…) Creșterea impozitării pe venituri duce la scăderea cererii agregate”, a spus guvernatorul BNR.