‘Din punctul de vedere al indicatorilor relativi, adică al raportului dintre rezerva internaţională şi importurile ţării, importurile prospective, nu cele trecute, cele prevăzute în viitor, de bunuri şi servicii stăm încă bine de tot. Optimul de acoperire este între 4 şi şase luni, iar noi avem peste şase luni, chiar până la şapte luni, chiar şi după această scădere a rezervei, de la sfârşitul lunii mai’, a spus guvernatorul BNR, într-o conferinţă cu tema ‘Elemente ale cadrului de analiză şi prognoză al politicii monetare’, din ciclul Colocviilor BNR.
Acesta a arătat ca este costisitor să ţii o rezervă valutară mare, în condiţiile în care eşti forţat să fructifici puţin, dar în 2012 sunt sume mari de rambursat la împrumuturile externe ale ţării.
‘Nu am ţinut această rezervă pentru că eram mari clarvăzători. N-am prevăzut ce se întâmplă în Grecia, dar vremurile sunt tulburi. Ştiam că după ce te împrumuţi mai trebuie să dai şi banii înapoi. Anul acesta este un an în care avem de plătit vreo două miliarde de euro, dacă nu mă înşel, din ratele scadente şi de aceea noi considerăm că am ţinut o rezervă la un nivelul optim’, a subliniat Mugur Isărescu.
Rezervele internaţionale ale României au scăzut cu 798 milioane euro (2,11 la sută), de la 38,526 miliarde euro, la 30 aprilie, la 37,728 miliarde euro, la 31 mai. La 31 mai 2012, rezervele valutare se situau la nivelul de 33,519 miliarde euro, faţă de 34,336 miliarde euro, la 30 aprilie.
SURSA: Agerpres