Reducerea TVA la alimentele de baza nu va aduce neaparat si o micsorare a preturilor acestor produse. In plus, masura nu se va putea aplica decat daca parlamentarii de la Camera Deputatilor vor vota in favoarea ei si daca presedintele Traian Basescu o va promulga.

In vreme ce comisarii si parlamentarii europeni ne atrag atentia asupra necesitatii cresterii veniturilor bugetului de stat, senatorii isi permit sa adopte o propunere initiata de Partidul Conservator privind reducerea la 9% a TVA pentru produsele alimentare de baza. In viziunea conservatorilor, acestea sunt painea si produsele de panificatie, carnea, pestele, laptele, uleiul, zaharul, orezul si ouale. Propunerea a trecut, gratie celor 65 de voturi “pentru” exprimate de senatorii PD, PRM, PSD si PC, “impotriva” votand doar senatorii PNL si UDMR. “Am votat pentru un pret redus la produsele alimentare de baza si pentru o saracie atenuata. Suntem pentru micsorarea TVA si exista resurse in guvern pentru a sustine aceasta reducere”, spunea, imediat dupa adoptarea initiativei PC, senatorul PD, Maria Petre.


In schimb, Senatul a respins in aceeasi zi un proiect de modificare a legii privind Statutul functionarilor publici, initiat de Guvern si considerat prioritate pentru integrare. Legea nu a trecut intrucat nu a obtinut numarul de voturi necesare pentru adoptarea unei legi organice, desi ea viza transpunerea principiului descentralizarii in domeniul functiei publice.


Mai departe, ca sa poata deveni realitate, initiativa conservatorilor referitoare la reducerea TVA va trebui sa treaca de Camera Deputatilor. Aici, insa, parerile sunt impartite. “Este evident ca Partidul Conservator va milita pentru adoptarea masurii, iar mediatizarea de care se bucura acest subiect este, poate, cel mai important lobby ce s-ar putea face propunerii noastre”, spune Gratiela Iordache (PC), vicepresedinta Comisiei de buget-finante de la Camera. Mihai Tanasescu (PSD) spune ca partidul sau va vota in favoarea reducerii TVA la alimente. “Cred ca initiativa, daca este bine pusa in practica si monitorizata, ar putea avea efecte bune”, spune fostul ministru al finantelor.


Voturile decisive vor fi cele ale PD si PNL. Aici, lucrurile se pare ca nu sunt tocmai lamurite si ca membrii Aliantei nu au ingropat de tot securea razboiului. “Au aparut foarte multe reactii dupa votul de la Senat si, de aceea, am decis ca este mai bine sa ne intalnim la nivelul Aliantei si sa dezbatem acest subiect. Trebuie sa vedem daca efectul va fi asupra populatiei sau doar asupra bugetului de stat. In functie de aceste date, ne vom regandi votul”, declara Ioan Oltean, deputat PD.


Aici poate trebuie mentionat faptul ca premierul Calin Popescu Tariceanu a “anuntat” ca punerea in practica a TVA redus va produce bugetului de stat o “gaura” de 0,8% din PIB, ceea ce va duce la amanarea unor proiecte, cum ar fi suplimentarea fondurilor in domenii deficitare – Educatie, Sanatate.


Daca initiativa va trece si de Camera, singurul care va putea sa o stopeze va fi presedintele Traian Basescu, dar nici el nu va putea retrimite legea inapoi decat o singura data.


Dar, odata “lamurite” lucrurile din punct de vedere politic, sa vedem efectele in plan economic. Aproape toti presedintii de asociatii patronale cred ca reducerea de la 19 la 9% a TVA la alimente va avea drept rezultat o crestere a competitivitatii produselor romanesti in fata celor europene. Producatorii vorbesc si despre cresteri de consum si scaderi, partiale, ale preturilor produselor alimentare. Preturile mai mici ar fi rezultatul unei cresteri a vanzarilor, consum care va conduce la procesarea unei cantitati mai mari de alimente si, in felul acesta, la reducerea costurilor de productie.


Painea si produsele de panificatie nu vor avea preturi mai mici, dar nici mai mari. “In conditiile in care preturile actuale nu acopera in totalitate costurile de productie, iar noi avem nevoie de investitii pentru retehnologizare, ne vom folosi de acest prilej ca sa ne revenim”, spune Viorel Marin, presedintele patronatelor din industria painii. Patronii din industria carnii si a laptelui sunt ceva mai optimisti, spunand ca vor scadea preturile cu 10-15% la consumator. Acest lucru ar trebui sa se intample ca urmare a cresterii cantitatilor procesate. “Vom avea cresteri de consum si asa vom putea scadea costurile de productie si sa avem profit constant”, spune Sorin Minea, presedintele Asociatiei Procesatorilor de Carne. Cam acelasi este si mesajul patronatului zaharului, care, prin directorul Gheorghe Bejan apreciaza ca “intr-o Romanie integrata vor scadea clar preturile la consumator”.


Analistii economici si consultantii fiscali sunt, insa, sceptici. “Din experienta mea, pana acum niciodata nu au scazut preturile pentru ca au scazut taxele, spune Luminita Ristea, managing partner, Nexia Romania. “Eu sunt omul cifrelor. Daca o paine costa acum zece lei, TVA de 19% inseamna ca statul incaseaza 1,597, iar producatorul primeste 8,403 lei. In cazul in care TVA se va reduce, statul va incasa doar 8,28 lei, in vreme ce producatorul va lua partea sa, de 9,159 de lei. Practic, reducerea pretului este de 8,4 lei, adica in jur de 26 lei pe luna. Cate produse poti sa cumperi de acesti bani, ca sa creasca asa de vertiginos consumul?”, explica Gabriel Sincu, Senior Tax Manager, Haarmann Hemmelrath.

Daca doriti sa revedeti…

1997: cota TVA “standard” era de 18% si se aplica si pentru grau, orz, legume si fructe comestibile. Produsele din carne, peste, lapte, uleiuri, oua, faina, gris, malai, paste fainoase, medicamente de uz uman si veterinar, proteze si produse ortopedice aveau o cota de TVA de…9%!
1998: Guvernul majoreaza cota TVA de la 18 la 22%, “pentru cresterea veniturilor bugetului de stat”. De asemenea, cota redusa creste de la 9 la 11%. Executivul restrange si nomenclatorul de produse supuse cotei reduse, prin eliminarea produselor de carne, peste, uleiuri si grasimi comestibile, oua, faina. Cota redusa se aplica, in special, pentru lapte praf si medicamente.
1998: Imediat dupa modificari, patronatele din industria alimentara se plang ca a scazut productia si consumul cu pana la 30%!


2000: Guvernul nou reduce TVA de la 22 la 19%. In plus, introduce o multime de domenii pe lista “scutirilor”, adica cota 0 de TVA. Intre acestea, si constructiile si exportul.
2001: Se introduce TVA diferentiat, cota redusa, de 9%, pentru medicamente, editare de carte, proteze etc. PSD (PDSR la acea vreme) discuta reducerea TVA la produsele de baza, cu mentinerea deficitului bugetar. Pana la urma, masura nu se mai aplica, pe considerentul ca o reducere a cotei de TVA nu va antrena dupa ea si o reducere a preturilor!


• UE nu interzice aplicarea unor cote diferentiate de TVA, atata vreme cat ele se situeaza peste nivelul de 5%. Exista asa numita lista H, pe care se gasesc enumerate domeniile in care se poate aplica o cota mai mica de TVA.