Multe livezi de fructe din România, compromise aproape total din cauza vremii. Situaţia e dramatică şi la nivel european

piersici livadă

SURSA FOTO: Dreamstime

Producătorii de conserve de fructe din România se plâng că nu mai găsesc materie primă. Producţia în cazul caiselor şi piersicilor e compromisă anul acesta în proporţie de până la 90% în România. Vremea capricioasă din primăvară este de vină, potrivit specialiştilor.

Probleme serioase în acest an pentru producătorii de conserve din fructe, ca urmare a vremii capricioase. Ei nu găsesc materie primă pentru procesare, iar în cazul caiselor şi piersicilor, spre exemplu, producţia e compromisă în proporţie de până la 90%.

Probleme în toate ţările producătoare de fructe la nivel european

Situaţia este gravă la nivelul întregii Europe, nu doar la noi în ţară. 2021 se anunţă cel mai prost an pentru caise din ultimele trei decenii la nivel european. Totul pleacă de la frigul din această primăvară, care i-a lăsat fără recoltă pe producătorii de caise şi piersici, scrie Gândul.

Analiştii vorbesc despre o producţie de circa 343.000 de tone, în scădere cu 20% faţă de anul trecut, care oricum a înregistrat o recoltă mai slabă. Cât despre media anilor 2015-2019, producţia de acum va fi mai mică cu 40%. Toate marile ţări producătoare la nivel european, precum Grecia, Italia, Franţa sau Spania, se lovesc de aceeaşi problemă.

Pierderi şi de aproape 100% în România, în funcţie de zonă şi de soiuri

Din păcate, în România pierderile se apropie de 100%, în funcţie de zonă şi de soiuri. Dan Mutu, fondatorul Grupului Annabella, unul din principalii producători din țară de conserve din legume și fructe, spune că pierderile sunt cu atât mai mari pentru producători, pentru că aceştia nu s-au putut asigura. Motivul: firmele prezente pe piața de profil nu încheie contracte pentru lunile de primăvara, când au loc fenomene periculoase.

Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „​Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS), explică faptul că oscilațiile termice din primăvară au compromis total producția în anumite zone.

“Au fost pierderi, pentru că au existat probleme în primăvară legate de oscilațiile termice și de afecțiune directă de ger, dar și pentru că nu au putut zbura albinele. Nu au fost insecte polenizatoare, iar la bruma de flori care a rămas polenizarea nu s-a făcut decât foarte puțin.

În principal, este vorba de condițiile climatice nefavorabile în anumite zone ale țării”, a precizat preşedintele ASAS pentru Gândul.

Probleme şi la soiurile de cireșe care s-au copt în această perioadă

2021 a fost un an cu totul și cu totul atipic, nu neapărat din cauza precipitațiilor, ci a umidității care a creat probleme, inclusiv fermierilor din sectorul vegetal. Ploile abundente au cauzat probleme şi la cireșe, la soiurile care s-au copt în această perioadă.

“La cireșe, la fel ca și la struguri, precipitațiile care apar în perioada de coacere fac ca fructele să se umple de apa și să pleznească”, a mai explicat Valeriu Tabără.

Sursa foto: Dreamstime