Digitalizarea este un proces cu ajutorul căruia viețile oamenilor s-au îmbunătățit în majoritatea domeniilor de activitate.

Din acest motiv, aparatele care folosesc inteligența artificială vor fi și mai solicitate pentru realizarea diverselor obiective din viața de zi cu zi. Digitalizarea nu doar că ne-a schimbat modul de viață, dar modificările s-au extins și spre piața muncii, iar schimbarea se preconizează a fi una ireversibilă. Anumite meserii ar putea dispărea definitiv de pe piața muncii din cauza mașinăriilor care pot înlocui omul.

Întrucât dispozitivele preiau treptat din sarcinile noastre, acest fenonem produce modificări pe piața muncii într-un mod accelerat, potrivit antena3.ro. Evoluția accelarată a tehnologiei va cauza dispariția unor meserii, însă, totodată, va duce la apariția unor noi posibilități profesionale pentru care România pregătește deja studenții.

IT și robotica, joburi de viitor

Digitalizarea va face ca oamenii pregătiți pentru activarea în domeniile IT, robotică și inteligență artificială să fie cei mai solicitați angajați, conform studiului intitulat „Ghidul meseriilor viitorului”.

„Eu cred că deja studenții încep să se orienteze spre această latură. Cumva suntem obligați deja să gândim ca și cum noi nu vom mai lucra singuri, ci vom lucra cu aceste mașini”, a spus Vlad Stănescu, student la Facultatea de Inginerie Mecanică.

„Pandemia a ajutat la digitalizare. Cu fiecare pas înainte au apărut oportunități, așa va fi și acum. Roboții, mașinile sunt făcute să ne facă nouă viața mai ușoară”, spune Gabriel Petrea.

„Pregătim studenți ingineri pentru viitorul îndepărtat”

Anumite facultăți din România s-au adaptat deja cerințelor viitorului. De exemplu, Universitatea Politehnica din București a inaugurat un laborator unic în țară pentru a pregăti ingineri de top.

„Suntem, în acest laborator, cu mulți pași înainte de ceea ce se întâmplă în România și în industria românească, nu doar în cercetarea românească. Putem să pregătim studenți ingineri nu doar pentru ziua de astăzi sau de mâine, ci pentru viitorul îndepărtat”, a declarat Mihnea Costoiu, rector al Universității Politehnica din București.