Multe medicamente au dispărut de pe piață. Alexandru Rafila: Trebuie să reparăm acest lucru din punct de vedere legislativ
Ministrul Sănătății subliniază că politica de preț și de dezvoltare a industriei farmaceutice trebuie să rezulte într-un document programatic pe care autoritățile își propun să îl înainteze.
„S-a înființat un grup de lucru care nu se referă neapărat la criza medicamentelor ci se referă la o politică a medicamentului. Ne referim mereu la o soluții punctuale, la o criză apărută şi nu încercăm să rezolvăm o politică care să răspundă nevoii pe termen mediu a sistemului de sănătate şi a pacienților”, a declarat Alexandru Rafila.
De asemenea, ministrul a precizat că politica medicamentului face posibilă pe de o parte accesibilitatea medicamentelor, din punct de vedere al prețurilor şi cel de-al doilea, la fel de important, este cel care ține medicamentele pe piață.
„Este un echilibru care să păstreze medicamentele pe piaţă. Acesta echilibru, în cazul multora dintre medicamentele care lipsesc, nu mai există şi trebuie să reparăm acest lucru din punct de vedere legislativ”, a mai spus Alexandru Rafila.
Investițiile în domeniul farmaceutic sunt esențiale
Potrivit ministrului, au existat discuții despre „lipsa de interes a unor producători sau distribuitori să aducă anumite medicamente, dispariţia unor medicamente din România care au mers spre acel export paralel, mai ales produsele originale”.
„Politica de preţ şi de dezvoltare a industriei farmaceutice trebuie să rezulte într-un document programatic pe care ne propunem să îl înaintăm prin activitatea acestui grup de lucru”, a completat ministrul Sănătății, punctând că investițiile în domeniul farmaceutic sunt esențiale.
România va primi medicamente pentru variola maimuței
În altă ordine de idei, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat joi, 29 septembrie, o hotărâre privind transmiterea solicitării de asistență internațională prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene pentru accesarea dozelor de medicamente necesare pentru tratarea a circa 150 de oameni infectați cu variola maimuței.
În urma aprobării acestei hotărâri, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) va dispune măsurile necesare în vederea activării Mecanismului de Protecție Civilă al UE pentru a identifica posibilități de sprijin.
Ședința CNSU a avut loc după ce a fost transmisă adresa de către Ministerul Sănătății, în contextul în care, în luna iulie a acestui an, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că variola maimuței este o urgență de sănătate publică de interes internațional. Ministerul Sănătății a transmis, joi, că a luat decizia de a declanșa Mecanismul de Protecție Civilă al UE pentru asigurarea tratamentului necesar pacienților diagnosticați cu variola maimuței.