Depozitarea alimentelor, în cele mai bune condiții și ca acestea să reziste mai mult, poate fi o adevărată corvoadă pentru orice gospodină. Dar, data viitoare, când veniți acasă cu un carton de ouă de la supermarket, încercați acest sfat al unui crescător de păsări. Se pare că poate fi deosebit de util dacă știți că nu veți folosi ouăle imediat. Și nu vă ia decât câteva secunde.
Prospețimea oului nu este condiționată doar de vechimea lui, ci și de modul de păstrare. Ouăle care nu sunt păstrate corespunzator pot fi nocive pentru organism. Contrar a ceea ce se știa până acum, ouăle ar trebui păstrate la frigider… cu vârful în jos. Crescătoarea de păsări Lisa Steele, din SUA, are și o explicație, potrivit Wellandgood.
”Depozitarea ouălor cu vârful în jos le ajută să reziste mai mult, împiedicând aerul din interiorul cojii să intre în contact cu gălbenușurile”, spune Steele, care are și un blog culinar.
Acest lucru este important, deoarece acel buzunar de aer poate găzdui bacterii nocive (cum ar fi salmonella) care pot face ca un ou să se strice mai repede. Întorcând oul cu susul în jos, se face o separare între gălbenuș și acel buzunar de aer.
„Dacă există bacterii în buzunarul de aer, asta poate face ca un ou să se deterioreze. În plus, aerul va usca totul”, spune Steel.
De ce și cum funcționează acest truc
Cunoașterea anatomiei unui ou ne ajută să înțelegem mai bine de ce funcționează acest truc.
Este cunoscut că în ou se află un gălbenuș înconjurat de albuș. Albușul este cel care ține bacteriile departe de gălbenușul bogat în nutrienți.
„Albușurile unui ou sunt alcaline, așa că bacteriile nu pot la fel de ușor să se formeze sau să crească în interiorul albușului”, spune Steele.
„Dacă însă bacteriile ajung la gălbenuș, unde se află toți nutrienții, bacteriile pot să înmulțească”, explica Steeele.
În vârful oului există acel buzunar de aer, care devine din ce în ce mai mare pe măsură ce oul se învechește, explică Steele. Acest lucru se datorează faptului că, deși o coajă de ou poate părea destul de tare, conține, de fapt, sute de mii de pori mici care permit aerului să pătrundă înăuntru. Este, de altfel, și motivul pentru care un ou proaspăt se va scufunda pe fundul unui pahar cu apă, în timp ce un ou vechi va pluti la suprafață.
Beneficiile păstrării corecte a ouălor
Deoarece depozitarea ouălor cu vârful în jos ajută la ținerea bacteriilor departe de gălbenuș și, prin urmare, riscăm mai puțin să ne îmbolnăvim din cauza lor. Acest lucru este cu atât mai important cu cât preferați la micul dejun ouăle moi sau dacă vreți să preparați o maioneză.