Mulți oameni au fost afectați de către știrile false. De ce trebuie să ne ferim în mediul online?

Dezinformarea care apare în mod organic este realizată de către oameni de rând, care scriu pe bloguri sau încearcă să vândă remedii false și de către site-uri de nișă, care încearcă să obțină click-uri, scrie metro.co.uk. Totuși, dezinformarea poate fi realizată și de către publicații care se ocupă cu propaganda, precum Russia Today și Sputnik News, susține site-ul din Marea Britanie.

Aceste povești, fiind stimulate de către emoțiile pe care le provoacă, se pot răspândi mai repede pe social media, în comparație cu știrile precise. Oamenii ar putea să dea mai departe „informații inedite, surprinzătoare și șocante” deoarece vor să își protejeze familiile, spune Alexandra Pavliuc, un cercetător de la Oxford Internet Institute.

Totuși, abilitatea de a instiga frică sau furie nu este singurul motiv din cauza căruia aceste povești să răspândesc atât de repede, scrie Metro. Studiile din SUA, roboții cu intenții negative sunt cauza principală de răspândire a dezinformării legate de COVID-19 pe social media.

Alexandra Pavliuc a explicat că acești „roboți” sunt algoritmi care au fost proiectați pentru a realiza acțiuni repetitive, precum postatul pe social media.

„Să spunem că controlezi o mie de roboți. Cu un singur robot, dai mai departe un articol (…) pe Twitter sau Facebook. Apoi, cu alți 999 de roboți, comentezi, apreciezi și dai postarea mai departe”, a spus Sophie Marineau, un student care își realizează doctoratul la Universitatea Catolică din Louvai.

Acești roboți împărtășesc conținut mai repede decât orice om ar putea

În continuare, Marineau a spus că acești „roboți” pot scoate în evidență orice știre sau poveste falsă, în defavoarea celor reale. „În câteva secunde, postarea ta inițială este apreciată și dată mai departe de o mie de ori.

Multe entități negative folosesc această tehnică pentru a împărtășii conținut care se potrivește cu agenda lor. Totuși, Rusia, cu istoria sa de propagandă, este cea mai notorie, susține Metro.

Sursă foto: Dreamstime