Pentru că tocmai acea linguriță de zahăr sau una de frișcă, precum și diferite siropuri aromate pot transforma ceașca de cafea într-o bombă pentru sănătate. Produsele lactate bogate în grăsimi, cum ar fi frișca, sau laptele integral, sunt cele mai comune ingrediente pe care oamenii le adaugă cafelei, scrie Livestrong.

Deși îmbogățește gustul cafelei, frișca aduce, de asemenea, mai multe calorii și grăsimi. Dar, acordând o atenție deosebită ingredientelor și mărimii porției, puteți avea unele beneficii. Dieteticianul Tia Glover spune de ce un strop de frișcă adăugat în cafea nu e chiar atât de rău precum am crede.

Nutrienții din cafeaua cu frișcă

Cafeaua neagră simplă nu conține calorii, carbohidrați, grăsimi, zahăr și alți nutrienți. Dar puțini se dau în vânt după cafeaua neagră. Aproximativ 67% dintre americani adaugă în cafea frișcă și zahăr. Și au și motive: cafeaua cu frișcă ajută la echilibrarea aromelor cafelei și o fac mai gustoasă.

Iată însă ce conține o linguriță de frișcă:

Calorii: 30
Grăsimi totale: 3 g
Grăsimi saturate: 1,5 g
Grăsimi trans: 0 g
Sodiu: 10 mg
Total carbohidrați: 1 g
Zahăr: 1 g
Fibre: 0 g
Proteine: 0,5 g

”Din punct de vedere nutrițional, caloriile dintr-o porție mică de frișcă se adună rapid. Același lucru este valabil și pentru ceilalți nutrienți din ea. Frișca are însă un conținut scăzut de zahăr și nu conține fibre, oferind o cantitate mică de proteine”, spune Gover.

Beneficiile cafelei cu frișcă

Adăugarea unei lingurițe de frișcă în ceașca de cafea poate oferi nutrienți esențiali. Există beneficii pentru sănătate ale produselor lactate și includerea lor în dietă este asociată cu o mai bună sănătate a oaselor, gestionarea diabetului și creșterea masei musculare.

În al doilea rând, frișca nu conține grăsimi trans și din acest motiv poate fi o alegere mai hrănitoare decât unele dintre alternativele existente, cum ar fi frișca sub formă de praf sau siropurile cu diferite arome.

Frișca este o sursă de proteine, calciu și vitamine B, dar și o sursă de grăsimi saturate și calorii. Ca și în cazul multor alimente și băuturi, moderația este esențială.

„Dacă vă place să puneți frișcă în cafea, nu există niciun motiv să renunțați complet”, spune Glover. ”În schimb, încercați să fiți atenți la cantitatea pe care o utilizați și faceți mici modificări, treptat. Dacă în mod normal adăugați 4 lingurițe de frișcă în cafea, încercați să reduceți treptat această cantitate”, recomandă Glover.

Riscuri

Datorită ingredientelor sale simple, frișca pare că nu poate fi atât de rea. Dar consumul prea mare poate avea efecte nedorite asupra sănătății.

„Există multe avantaje în includerea produselor lactate în dietă, iar adăugarea unei lingurițe de frișcă în cafea e o modalitate simplă de a obține mai mulți nutrienți”, spune Glover. „Dar, este, de asemenea, important să vedem și anumite efecte negative asupra sănătății”.

Și asta pentru că laptele de vacă, din care se face frișca, este bogat în grăsimi saturate. O linguriță de frișcă în cafea are 1,5 grame de grăsimi saturate.