După cum au arătat o serie de studii, cafeaua este asociată cu o serie întreagă de beneficii: de la o mai bună sănătate a inimii și până la îmbunătățirea performanțelor fizice. Cu siguranță, în Italia se bea cea mai bună cafea, prepararea acestei băuturi fiind o adevărată artă.

Cafea cu frișcă infuzată cu pudră de fructe

În Bologna, există o modalitate mai puțin cunoscută de a savura cafeaua (dincolo de renumitul doppio). Această cafea are frișcă infuzată cu pudră de fructe. În meniul cafenelelor o puteți găsi sub denumirea „caffe della gioia” (”cafeaua bucuriei”). Și își merită pe deplin numele, dacă ne gândim că este plină de frișcă și un praf de fructe sau nuci, cum ar fi rodia, fisticul, portocala, fructele de pădure și anasonul, potrivit Thekitchn.com.

De fapt,  se pare că secretul acestei cafele delicioase stă în căpșunile liofilizate

De ce să adăugați căpșuni liofilizate în cafea?

Cei care au gustat-o au apreciat versatilitatea tuturor fructelor liofilizate. Nu sunt îndulcite, ceea ce le permite să aibă gust similar cu al fructelor neliofilizate și să-și păstreze textura crocantă, indiferent dacă le aruncați în cereale sau le măcinați sub formă de pudră. Puteți încerca și zmeura liofilizată, care este puțin mai acrișoară.

Cofeina ajută la îmbunătățirea sănătății vaselor de sânge

Cel mai recent studiu publicat la finele anului trecut în revista „Reumatologie”, a constatat că un consum mare de cofeină, din surse precum cafea, ceai și cacao, poate ajuta la îmbunătățirea sănătății vaselor de sânge.

Ceea ce a făcut acest studiu deosebit de interesant a fost faptul că a fost efectuat la pacienți cu lupus, o boală autoimună legată de un risc crescut de accident vascular cerebral, atac de cord și boli cardiovasculare. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism al Societății Endocrine, consumul regulat de cafea și cofeină, dar cu moderație, ar putea ajuta la prevenirea afecțiunilor precum diabetul de tip 2, bolile coronariene și accidentul vascular cerebral.

Cantitatea despre cercetătorii spun că s-a dovedit că protejează cel mai bine a fost de aproximativ 200-300 mg pe zi, sau aproximativ 2-3 cești de cafea.

Cercetătorii au comparat persoanele care nu consumau cofeină sau care beau mai puțin de 100 de miligrame (mg) pe zi cu persoane care beau aproximativ 200 până la 300 mg de cofeină pe zi. Grupul din urmă, care a consumat o cantitate moderată de cofeină, a avut un risc redus cu 48,1% sau 40,7% de a dezvolta boli cardiometabolice.

Studiul a folosit date de la Biobank din Marea Britanie, cu un eșantion mare de peste 360.000 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 37 și 73 de ani. Melanie Murphy Richter, medic nutriționist, care nu a fost implicat în cercetare, a explicat că mecanismul prin care cofeina poate reduce riscul de diabet de tip 2 este prin creșterea sensibilității la insulină, precum și prin stimularea metabolismului grăsimilor pentru a susține sănătatea cardiometabolică.