Se pare că nici depozitarea lor în suportul special pentru ouă, cu care sunt echipate majoritatea frigiderelor, nu este ideală pentru a păstra acest aliment, care, așa cum se știe, ne poate provoca toxiinfecții alimentare grave.
Potrivit experților, aceasta este o mare greșeală atât din punctul de vedere al siguranței cât și din punctul de vedere al calității, potrivit Hunker.com.
Păstrarea corectă a acestor alimente nu necesită mare lucru, dar poate face diferența dacă vrem să avem ouă cât mai proaspete. Prospețimea oului nu este dată doar de vechimea lui, ci și de modul de depozitare.
Problemele cu depozitarea în suportul special al frigiderului
„Cel mai bine este să evitați depozitarea ouălor în suportul pentru ouă al frigiderului și asta din cauza locului în care se află acesta”, spune Kimberly Baker, șefa echipei Clemson Extension Food Systems and Safety Program.
„Ouăle ar trebui depozitate în partea cea mai rece a frigiderului, la 4 grade Celsius, sau mai puțin, adică departe de ușă”, explică ea.
În plus, ușa frigiderului deschide frecvent, iar temperatura poate crește pe parcursul zilei. Acest lucru poate crește temperatura ouălor, determinând dezvoltarea unor bacterii precum Salmonella.
O problemă de siguranță: așa se pot sparge
Nu în ultimul rând, majoritatea oamenilor uită să spele și să igienizeze acele suporturi pentru ouă, notează Herve Guillard, bucătar și director la Institutul de Educație Culinară. Acest lucru poate reprezenta o problemă de siguranță, pentru că ouăle se pot sparge, lăsând să ajungă bacterii dăunătoare în acest suport.
Folosirea suportului pentru ouă de pe ușa frigiderului poate să le afecteze și calitatea. „Ouăle pot să absoarbă ușor mirosuri diferite prin porii din coajă”, spune Baker. De aceea, ar trebui depozitate departe de alimente cu miros puternic, cum ar fi peștele, merele și ceapa.
Modalități sigure de a păstra ouăle
Cel mai bine ar fi ca ouăle să rămână în cofrajul în care au fost cumpărate și ținute pe raftul frigiderului. Cofrajul conține data de expirare, data limită de utilizare sau data limită de vânzare a ouălor, iar asta ne va ajuta să ținem evidența prospețimii lor.
Dacă nu aveți cofrajul original, puteți să depozitați ouăle într-un recipient cu capac pentru a preveni absorbția mirosurilor altor alimente, spune Baker.
Deși orice tip de recipient este potrivit, Guillard preferă o caserolă de plastic care poate fi spălată.
„Ouăle riscă să se spargă într-un bol de metal sau sticlă, iar plasticul evită asta”, spune el. De asemenea, asigurați-vă că spălați recipientul între utilizări. Așa veți fi siguri că nicio bacterie nu își va face drum prin învelișul poros, spune Guillard.