Reacțiile oficiale negative nu s-au lăsat așteptate, ca urmare a deciziei Austriei de a indexa alocațiile copiilor proveniți din părinți imigranți.
Ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, susține că România trebuie să se asigure că aceasta actiune „nu creează premisele unei Europe disproporționate, care utilizează unități de măsură diferite pentru cetățenii ei, care se depărtează de valorile fundamentale care au stat la baza creării Uniunii Europene”.
„Calitatea de cetățean al unui stat membru UE cu drepturi depline cât și experiența de peste 17 ani trăiți în diaspora românească din Marea Britanie nu mă lasă să rămân indiferent la politica Austriei privind indexarea alocațiilor pentru copiii cetățenilor din celelalte țări membre ale Uniunii care lucrează pe teritoriul statului austriac, românii fiind implicit negativ impactați. Injustă, încorectă și discriminatorie, acțiunea Austriei aduce atingere copiilor cetățenilor rezidenți în statul austriac care reprezintă în fapt parte a viitorului Europei și totodată cetățenilor săi – părinților acestor copii – care muncesc cinstit și plătesc aceleasi taxe și impozite ca proprii cetățeni ai acestui stat. Acum mai mult ca oricand, în contextul mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene, trebuie să ne asigurăm că această acțiune a Austriei nu creează premisele unei Europe disproporționate, care utilizează unități de măsură diferite pentru cetățenii ei, care se depărtează de valorile fundamentale care au stat la baza creării Uniunii Europene,” a declarat Alexandru Popescu, pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, și ministrul pentru Românii de pretutindeni a avut o reacție negativă vizavi de acest subiect. Natalia Intotero anunţă că tratează cu prioritate situaţia celor afectaţi de reducerea alocaţiilor plătite cetăţenilor Uniunii Europene care lucrează în Austria şi ai căror copii se află în statele de origine.
Ministerul de Externe Teodor Meleșcanu precizează totodată că România susţine ferm libertatea de circulaţie în cadrul Uniunii Europene şi accesul egal al lucrătorilor europeni la beneficiile sociale care decurg din munca pe care o depun. Apartenenţa la Uniunea Europeană obligă toate statele membre să asigure un tratament corect, echitabil şi nediscriminatoriu pentru toţi cetăţenii europeni, conchide diplomaţia română.
O reacție a venit și din partea Ministerului Muncii, care a precizat că ministrul Marius Budăi i-a transmis îngrijorările Bucureştiului comisarului european pentru Ocupare şi Afaceri Sociale, Marianne Thyssen.