apropiat de realitate, observand echilibrul dintre cererea si oferta din piata valutara. Teodor Buftea, directorul Directiei de Politici Monetare, sustine ca una dintre explicatii ar fi iesirea din tara a unor sume mai mici aferente dividendelor distribuite de companiile straine. Altfel spus, multinationalele nu s-au mai grabit, la fel ca anul trecut, de exemplu, sa-si preschimbe din lei in euro sau dolari profiturile realizate in Romania pentru a le repatria.O serie de analisti vad temperarea iesirilor de capital prin tendinta de capitalizare a profiturilor, pe de o parte, iar pe de alta parte, prin cresterea atractivitatii randamentelor oferite de bancile locale pentru plasamentele in lei. Insa Sergiu Oprescu, vicepresedinte Alpha Bank Romania si presedinte al BVB, nu sustine o astfel de abordare. „Cred ca o atentie sporita fata de randamentele depozitelor bancare in lei nu s-ar justifica, pentru ca profiturile financiare reprezinta in general foarte putin din cifra de afaceri a companiilor”, spune Oprescu.
Cresterea pietei atrage noi investitii
Cele mai multe opinii converg spre ipoteza reinvestirii castigurilor, sustinuta si de Dragos Cabat, presedintele Asociatiei Romane a Analistilor Financiari. „Progresele la nivel macroeconomic, intrarea in NATO si apropierea momentului integrarii in UE au schimbat perceptia despre mediul de afaceri autohton, care a devenit mai atractiv pentru investitorii pe termen lung. Ei vor sa deschida pe plan local capacitati de productie pentru intreaga zona, reducand astfel costurile. Iar aceasta noua abordare implica investitii importante, deci, evident, renuntarea la repatrierea profiturilor”, spune Cabat. La randul sau, Sergiu Oprescu considera ca transnationalele sunt acum preocupate sa-si consolideze pozitiile pe o piata pe care concurenta va deveni acerba dupa intrarea Romaniei in UE. „Goana dupa „market share” (cota de piata) solicita un efort investitional mai ridicat, si, cand simti ca piata se dezvolta, este normal sa reinvestesti profitul”, a aratat Oprescu. Spre exemplu, compania de farmaceutice GlaxoSmithKline (GSK) va investi anul acesta patru milioane de dolari pentru majorarea capacitatii de depozitare a Europharm din Brasov, fabrica aflata in ultimii doi ani intr-un proces de dezvoltare strategica. Anul trecut, vanzarile consolidate ale companiei pe piata romaneasca s-au ridicat la aproape 120 de milioane de dolari. „Insa GSK nu a platit dividende actionarilor sai, alegand mai degraba sa reinvesteasca”, spune Roberto F. Musneci, vicepresedinte si director regional pentru Europa de Est al GSK. In luna martie, GSK Romania si-a majorat capitalul cu 47 de milioane de dolari, fondurile fiind destinate atat investitiilor in echipamente, cat si pentru capitalul de lucru. si grupul elvetian Holcim, unul dintre principalii jucatori de pe piata cimentului, a decis sa reinvesteasca profitul, in conditiile in care numai pentru fabrica sa de la Alesd are in plan sa aloce pana in 2005 inca 20 de milioane de euro pentru continuarea modernizarii. „Pana la ora actuala nu s-au platit dividende. Nici o parte din profit nu a fost transferata catre compania mama, angajamentul Holcim in Romania bazandu-se pe dezvoltarea durabila, si nu pe obtinerea de profit maxim intr-o perioada cat mai scurta”, a afirmat Luminita Beldie, manager de comunicare.
Firmele straine au avut profituri record in 2003
Holcim, ale carei investitii in Romania se ridica la circa 270 de milioane de euro, controleaza trei fabrici de ciment, la Turda, Campulung si Alesd, o retea de 13 statii de betoane si trei statii de agregate. Anul trecut, cifra sa de afaceri a fost de aproximativ 100 milioane de euro, in urcare cu 13%. si politica producatorului de ambalaje din plastic M.J. Maillis este de a investi in Romania o buna parte din profiturile realizate aici, insa nu isi neglijeaza nici actionarii. Astfel, 2003 este al doilea an consecutiv pentru care acorda dividende: 10,4 miliarde de lei din profitul net de 17,7 miliarde lei vor merge la actionari, diferenta urmand sa fie reinvestita. In cazul Alcatel, regula dividendelor pare sa fi devenit de baza: intregul profit net aferent anului 2003, in suma de 19,7 milioane euro, a fost distribuit actionarilor. Gigantul francez a investit la Timisoara in fabrica de echipamente si soft de telecomunicatii, incepand cu 1991, peste 25 de milioane de dolari. Cu siguranta, actionarii companiilor straine au motive sa zambeasca satisfacuti atunci cand se uita la rezultatele obtinute de afacerile din Romania in ultimii doi-trei ani. Au fost recompensati cu cresteri robuste ale veniturilor si cu marje ale profitului superioare multor piete din regiune. si este loc de mai mult.”Tendinta de repatriere a profiturilor poate fi vazuta ca o masura a interesului investitorilor straini pentru tara respectiva. Pana acum, firmele straine au sesizat posibilitatea de a obtine profituri importante din activitatile din Romania, iar cei mai activi s-au dovedit investitorii „oportunisti”, adica cei care urmareau sa realizeze profit pe termen scurt si recuperarea cat mai rapida a investitiei initiale. Aceasta stare de fapt a fost determinata si de concurenta redusa, de cadrul legislativ neclar si de mediul macroeconomic instabil”, conchide analistul financiar Dragos Cabat.
Multinationalele in dilema: reinvestim sau dam dividende?
20 mai 2004, 12:00
Ultima modificare în 20 mai 2004, 15:00
apropiat de realitate, observand echilibrul dintre cererea si oferta din piata valutara. Teodor Buftea, directorul Directiei de Politici Monetare, sustine ca una dintre explicatii ar fi iesirea din tara a unor sume mai mici aferente dividendelor distribuite de companiile straine. Altfel spus, multinationalele nu s-au mai grabit, la fel ca anul trecut, de exemplu, sa-si preschimbe din lei in euro sau dolari profiturile realizate in Romania pentru a le repatria.O serie de analisti vad temperarea i
Etichete: arhiva,
milion
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook