Concluziile barometrului trimestrial realizat de compania de consultanta KPMG Romania arata ca aproape jumatate din cele 80 de companii care au participat la acest studiu au raportat evolutii pozitive in ceea ce priveste perspectivele de noi investitii realizate in Romania. Acelasi lucru poate fi spus si despre ponderea multinationalelor care vorbesc in termeni pozitivi despre cresterea cifrei de afaceri pe acest an."Exista previziuni incerte legate de evolutia pietelor financiare internationale
Concluziile barometrului trimestrial realizat de compania de consultanta KPMG Romania arata ca aproape jumatate din cele 80 de companii care au participat la acest studiu au raportat evolutii pozitive in ceea ce priveste perspectivele de noi investitii realizate in Romania. Acelasi lucru poate fi spus si despre ponderea multinationalelor care vorbesc in termeni pozitivi despre cresterea cifrei de afaceri pe acest an.
„Exista previziuni incerte legate de evolutia pietelor financiare internationale. Dar in general acestea nu au efect si in Romania”, spune Victor Kevehazi, Senior Partner la KPMG.
Previziunile financiare pentru ultimul trimestru al anului sunt la fel de optimiste, in conditiile in care aproape jumatate din companii estimeaza o usoara crestere a activitatii, iar circa 40% spun ca se vor mentine in aceiasi parametri. Acelasi sondaj arata ca ponderea firmelor care vad o inrautatire a activitatii economice in ultimele trei luni ale anului este de sub zece procente.
Salvatore Candido, presedintele Consiliului Investitorilor Straini si reprezentantul BERD in Romania, spune ca perceptiile oamenilor de afaceri despre Romania sunt intr-adevar mai optimiste comparativ cu 1999 sau 2000.
„Important este ca actualul guvern sa mentina pasul reformelor macroeconomice. Evolutiile pozitive pe acest front vor avea cu siguranta efecte pozitive si asupra companiilor straine”, spune Candido. El ofera chiar exemplul BERD, care in aceasta toamna a investit in Romania peste 200 milioane de dolari.
La nivel global, ultimele saptamani au adus din partea companiilor multinationale informatii mai mult decat pesimiste. Putine sunt firmele care sa nu fi anuntat o revizuire a prognozele privind profitul obtinut anul acesta. In acelasi timp, in SUA si Europa Occidentala se fac concedieri masive.
Sondajul KPMG scoate insa in evidenta faptul ca o treime din companii asteapta noi angajari. Daca in trimestrul doi al anului, mai putin de 45% din multinationale au anuntat ca isi vor mentine constant numarul de angajati, in cel de-al treilea trimestru, ponderea celor care spun ca isi vor pastra acelasi personal a crescut la 55%.
Multinationale care o duc bine
Compania cifra de afaceri 2000
(mld. lei)
Metro Cash&Carry 7.052
MobiFon (TIW) 6.728
Mobil Rom (France Telecom) 6.264
British American Tobacco 3.459
Shell Romania 2.681
Procter/Gamble 2.163
Lafarge Romcim 2.011
Coca-Cola HBC 1.922
Philip Morris 1.500
Unilever 1.482
Sursa: BIZ din date ale Registrului Comertului