New York şi Londra sunt văzute ca puncte de concentrare a cererii pentru proprietăţi de lux la nivel global pentru următorii zece ani, dar centrele ţărilor emergente vin tare din urmă, cu Mumbai care şi-a crescut importanţa cu 118%, Shanghai cu 91% şi Sao Paolo cu 66%, se arată în ediţia din acest an al The Wealth Report, realizat de Knight Frank în parteneriat cu Citi Private Bank.
Aproape 40% dintre cele mai exclusiviste pieţe rezidenţiale din lume au crescut în valoare pe parcursul anului trecut. 17 din cele 85 de locaţii de lux analizate au cunoscut creşteri de preţ de peste 10%, iar şase din top 10 pieţe efervescente provin din Asia. Cele mai mari creşteri de preţ la proprietăţile de lux s-au simţit în Shanghai, respectiv 21%. Londra şi New York au înregistrat creşteri de 10%, respectiv 13%.
S-au înregistrat totodată şi scăderi importante, cele mai semnificative fiind raportate în Dublin (-25%) şi în Dubai (-10%).
Monaco rămâne cea mai scumpă locaţie rezidenţială din lume, urmată de Londra. Şcoala şi taxele sunt principalele argumente care conduc la cumpărarea unei proprietăţi de lux. 29% dintre cumpărătorii din Sud-Estul Asiei pun educaţia copiilor ca motiv principal al achiziţiei celei de-a doua locuinţe.