Munca bună și munca în zadar

Biletul de ieșire din criză se numește noua carte a lui Adrian Vasilescu, jurnalist și consilier al guvernatorului BNR. O lectură interesantă, la care am avut onoarea să fac referire în cadrul unei dezbateri organizate de editura Curtea Veche.

Autorul reușește o analiză lucidă și pertinentă a climatului economic global în al cărui vârtej este prinsă evoluția prezentă și viitoare a României. Nu am să vă răpesc aici plăcerea lecturii (o recomand cu căldură), ci voi menționa doar câteva idei extrem de importante, cu care ne identificăm și noi, cei din redacția Capital. Ieșirea din criză se poate face doar cu măsuri de austeritate combinate cu investiții și creștere economică, consideră autorul. Singurele alte două formule de a ajunge pe malul celălalt consemnate la scara istoriei – inflație galopantă sau război – sunt cu totul de nedorit. În contextul în care am avut austeritate din plin în timpul guvernului Boc, ne rămâne speranța că noul cabinet va reuși să implementeze cu succes și măsuri de creștere economică. O prioritate ar trebui să fie programele de stimulare a micilor întreprinzători, cei care contribuie, conform statisticilor, la formarea a 70% din PIB.
Capital a început de numărul trecut o campanie editorială în care își propune să joace rolul de mediator între Guvern și bănci, pe de o parte, și IMM, de cealaltă. Finanțările întreprinderilor mici se fac încă în mare majoritate cu bani împrumutați de la familie și, uneori, de la cămătari. Ne preocupă cum poate fi depășită această situație. În încercarea de a informa mai bine întreprinzătorii despre oportunitățile pe care le au, pornim de la cazuri reale, concrete și descriem pas cu pas, pe înțelesul tuturor, cum trebuie să arate un „dosar eligibil“. Nu în ultimul rând, cazurile expuse de Capital vor putea sta la baza unor analize cu privire la gradul de succes al proiectelor aflate pe rol, cu scopul schimbării și îmbunătățirii acestora. Fiindcă scopul nostru final este de a ajuta la formarea adevăraților capitaliști români, căliți la focul concurenței reale și al limitărilor de tot felul.

Am formulat aici o a doua inițiativă constructivă a Capital, care să asigure creștere economică: încurajarea inițiativei private. Prima, pe care o susținem deja de mai mult de un an, este aceea de a micșora taxarea muncii, în special prin reducerea CAS. Cele două se regăsesc și în gândirea lui Adrian Vasilescu, pe care îl citez aici: „Nu putem avea o creștere economică sănătoasă înainte de a fi regenerată munca […] Fără organizare inteligentă, făcută de oameni competenți, munca e «oarbă»; ea nu făurește valori, ci risipește resurse“. Să-i sprijinim, deci, atât pe cei care muncesc, cât și pe cei care creează locuri de muncă viabile. Dacă vom face asta, revenirea nu se va lăsa așteptată.
Claudiu Şerban, redactor-şef