După apelul premierului Jean Castex de săptămâna trecută pentru a folosi telemunca „la maximum”, guvernul le-a cerut prefecților acțiuni pentru a consolida utilizarea acestui mod de lucru care a stagnat în ultimele săptămâni în ciuda directivelor.
Telemunca trebuie să fie regula pentru toate activitățile care o permit
„În departamentele aflate sub supraveghere îmbunătățită, vă rugăm să puneți în aplicare un plan de acțiune care să vizeze consolidarea utilizării telemuncii”, scriu Gérald Darmanin (Interne), Élisabeth Borne (Muncă) și Amélie de Montchalin (Funcţii publice) în această directivă, potrivit Le Figaro.
Ei reamintesc că protocolul companiei prevede că telemunca trebuie să fie regula pentru toate activitățile care o permit. Începând din ianuarie, s-a adăugat posibilitatea ca angajații care lucrează 100% în telemuncă să revină la serviciu o zi pe săptămână, dacă doresc.
În conformitate cu acest protocol, Jean Castex le-a cerut săptămâna trecută companiilor și administrațiilor care pot folosi telemunca „la maximum” să o impună „cel puțin patru zile” pe săptămână, un obiectiv de care multe companii „sunt încă departe astăzi”, în opinia sa.
Prefecții, invitați să „raporteze” acțiunile avute în vedere
Un studiu realizat de Institutul Pasteur în martie 2021 arată că infectarea la locul de muncă reprezintă 15% din cazurile identificate de Covid-19. Prin urmare, prefecții sunt invitați să „raporteze” acțiunile avute în vedere. Pentru sectorul privat, ar putea fi „contacte mai sistematice cu întreprinderile” sau acțiuni de sensibilizare „destinate publicului larg, partenerilor sociali și camerelor de comerț”.
Controalele vor continua, în timp ce 55 de notificări oficiale au fost emise de Inspectoratul Muncii din octombrie. Administrațiile publice sunt, de asemenea, chemate să „intensifice” telemunca. Scrisoarea subliniază că cele mai recente date disponibile „arată că nivelul de telemuncă rămâne mai mic decât cel din noiembrie pentru angajați. În serviciul public, nivelul a crescut, dar rămâne insuficient în anumite servicii descentralizate”, precizează miniștrii.
Guvernul se bazează în special pe un sondaj online realizat de Harris Interactive – pe un eşantion de 1.160 de lucrători activi – care arată că eroziunea observată între noiembrie și ianuarie a fost oprită, dar nu inversată. Potrivit acestui sondaj trimis AFP, 35% dintre aceşti lucrători au fost în telemuncă în săptămâna 8-14 martie (comparativ cu 36% la mijlocul lunii ianuarie și 41% la începutul lunii noiembrie), în timp ce 58% afirmă că îşi pot desfăşura activitatea în telemuncă.
Mulţi dintre angajaţii din sectorul privat nu au primit încurajări în cadrul companiei să folosească telemunca
Doar 13% au făcut acest lucru cu normă întreagă, comparativ cu 14% în ianuarie și 20% în noiembrie). Iar printre muncitorii care îşi pot desfăşura cu uşurinţă activitatea din telemuncă, 35% mergeau la serviciu (ca în ianuarie).
Dintre angajații din sectorul privat care pot folosi telemunca, 24% spun că nu au primit încurajări în cadrul companiei lor să facă acest lucru, în ciuda instrucțiunilor guvernamentale. Acestea din urmă sunt cunoscute de 87% din oamenii muncii și percepute ca „justificate” și „clare” de peste 80%.
De luni de zile, guvernul le-a cerut companiilor să intensifice telemunca. La începutul lunii februarie, Élisabeth Borne primise anumite sectoare (bancare, asigurări, inginerie/consultanță în special) desemnate ca „elevii slabi”. Premierul a anunțat, de asemenea, un „protocol consolidat semnificativ pentru alimentația colectivă în companii”, menționând că „orele de masă la locul de muncă” sunt deosebit de expuse riscului. Consultările vor avea loc luni sau marți. Protocolul va fi actualizat imediat pe acest aspect.
Iar ministrul Economiei, Bruno Le Maire, se va întâlni, luni, cu șeful Medef, Geoffroy Roux de Bézieux, și al CPME, François Asselin, pentru a aborda problema consolidării telemuncii, dar și cea a îngrijorărilor angajaţilor cu privire la chestiunea tichetelor de masă. O decizie judecătorească pronunțată pe 10 martie îi scutește pe angajatori de această obligație, deoarece angajații nu mai trebuie să ia masa în afara casei lor.