De pildă, celebra organizaţie umanitară "Medecins Sans Frontieres" (Medici fără Frontiere) caută personal în România şi în alte ţări est-europene, pentru următoarele posturidisponibile în străinătate: coordonatori resurse umane, specialişti în aprovizionare, specialişti în logistică, în finanţe şi contabilitate şi psihologie. Salariul pentru primul an, valabil pentru toate posturile este de 1.000 de euro lunar, iar cerinţele de bază sunt: training obligatoriu, cel puţin doi ani de experienţă anterioară relevantă, cunoştinţe solide de engleză şi franceză, disponibilitate de 9-12 luni pentru primul proiect şi experienţă internaţională anterioară de muncă sau pe cont propriu. Organizaţia acoperă toate costurile de călătorie, cazare, masă şi diurnă, de asigurări, vaccinări, vize şi training.

În fiecare an, mai mult de 2.500 de voluntari internaţionali lucrează împreună cu 23.000 de angajaţi pentru a oferi ajutor medical în zonele care se confruntă cu epidemii, dezastre naturale, conflicte etc.                                                              
O altă organizaţie promite salarii de 1.000-1.500 de euro pentru 30 de voluntari care vor munci în Anglia pentru a îngriji bătrâni într-un centru specializat. Cerinţele sunt: vorbirea limbii engleze la nivel conversaţional, vârsta de minim 20 ani, permis de conducere categoria B, iar experienţa în domeniu nu este obligatorie, dar reprezintă un plus.
Și cei de la Fundaţia Vodafone România au pus la dispoziţie anul acesta românilor 18 locuri în programul Voluntar de profesie, pe o perioadă de 6 luni de muncă pentru una din cauzele următoare: sănătate, educaţie, prevenirea abandonului şcolar şi familial, voluntariat, servicii sociale pentru copii şi tineri cu nevoi speciale sau pentru vârstnici. Programul se adresează şi angajaţilor Vodafone, 3 din cele 18 locuri fiind disponibile pentru aceştia. De asemenea, anul acesta Fundaţia Vodafone Romania caută un voluntar pentru programele sale, unul dintre cele 18 locuri fiind alocat pentru acest voluntar. Fundaţia Vodafone Romania asigură salariile voluntarilor, în limita a 1.000 de euro net, cat şi cheltuielile administrative pe toata durata programului.