La 31 iulie expira termenul de depunere a declaratiilor de venit. Cine nu s-a incadrat in termen va plati penalizari: intre 10 si 50% din suma datorata. Vestile sunt, fara indoiala, proaste pentru intarziati. Vesti bune vin, in schimb, pentru persoanele care lucreaza in strainatate si pentru pensionari. Incepand cu anul viitor, persoanele la pensie vor datora impozit numai la un venit de peste 5.000.000 lei. Si in campul muncii se dau unele scutiri. Persoanele care lucreaza in afara tarii scapa
La 31 iulie expira termenul de depunere a declaratiilor de venit. Cine nu s-a incadrat in termen va plati penalizari: intre 10 si 50% din suma datorata. Vestile sunt, fara indoiala, proaste pentru intarziati.
Vesti bune vin, in schimb, pentru persoanele care lucreaza in strainatate si pentru pensionari. Incepand cu anul viitor, persoanele la pensie vor datora impozit numai la un venit de peste 5.000.000 lei. Si in campul muncii se dau unele scutiri. Persoanele care lucreaza in afara tarii scapa de impozit acasa, dar nu si in strainatate. „Salariul primit de la o firma din strainatate pentru munca prestata in strainatate este supus impozitului local”, precizeaza Gabriel Biris, consultant fiscal Haarmann, Hemelrath & Partner.
Cu alte cuvinte, o persoana care lucreaza in Germania va plati impozitul acolo si scapa de alte datorii in Romania. Pana la aceasta modificare, statul roman inghitea diferenta in favoarea lui. „Impozitul platit in strainatate era considerat credit fiscal. Se calcula impozitul ca si cum ar fi trebuit platit in tara. Se stabilea diferenta intre impozitul romanesc si cel platit in strainatate. Daca diferenta era pozitiva, se platea la buget. Daca era negativa, nu se platea nimic, dar nici nu se putea cere nimic: creditul fiscal era acordat in limita impozitului datorat in Romania!”, explica Gabriel Biris. Statul roman renunta la aceasta diferenta.
Impozitul se muta in strainatate
De exemplu, un muncitor din Romania, angajat de o firma din Germania, intra de acum numai sub incidenta impozitului local, indiferent daca acesta este mai mic sau mai mare decat cel din Romania.
O procedura putin diferita se aplica in cazul persoanelor care lucreaza in strainatate, dar sunt angajate de o firma din Romania. Criteriul decisiv este numarul zilelor de lucru. Daca lucreaza in strainatate mai putin de 183 de zile, romanii isi vor declara si plati impozitele acasa. In schimb, daca lucreaza in strainatate mai mult de 183 de zile intra obligatoriu sub incidenta legii fiscale germane, indiferent daca angajatorul este din Romania sau nu. Vestea buna este ca nu va mai plati impozit acasa, pentru anul fiscal in curs, adica o data cu declaratiile de venit depuse in 2002.
Principalele modificari la impozitul pe venit
· Pensiile nu se mai impoziteaza peste nivelul de cinci milioane de lei, fata de 2,7 milioane pana acum
· Nu se mai impoziteaza in Romania salariile si veniturile asimilate salariilor persoanelor care lucreaza in strainatate
· Veniturile din salarii obtinute de oficialii organismelor internationale in Romania sunt scutite de impozit
· Coeficientul de deducere personala suplimentara pentru copii si alti membri ai familiei se majoreaza la 0,5%
Nota: Scutirile se acorda pentru anul fiscal 2001
Veniturile individuale ingrasa bugetul
In primele cinci luni ale anului, veniturile la bugetul statului din impozitul pe venit au totalizat 14.100 miliarde lei, cu 6.850 miliarde lei mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut (crestere in termeni nominali de 94,3%). Cresterea a fost determinata de cresterea salariului mediu brut cu 52,3%, la 4,3 milioane lei fata de 2,8 milioane lei, precum si de modificarea baremului de impozitare. O influenta importanta a avut si Ordonanta nr. 87/ 2000 privind impozitarea pensiilor ce depasesc doua milioane lei, aplicata din iulie anul trecut.
Sursa: Ministerul Finantelor Publice