Munca în străinătate pare o idee bună, până când dăm nas în nas cu anumite probleme, unele destul de grave. Pe lângă bariera lingvistică, unii români cad în capcane din care ies cu greu.
Munca în străinătate și capcanele în care cad românii. La ce este important să fii atent
Avocatul român Manuel Schwarz, care s-a stabilit în Germania împreună cu familia în anul 1990, a oferit un interviu pentru ziarulromânesc.de în cadrul căruia vorbește despre capcanele în care cad românii atunci când pleacă la muncă în străinătate, în special în Germania. El spune că aproape 90% dintre clienții săi sunt români.
Întrebat despre numeroasele capcane în care pot cădea românii care nu cunosc nici limba, nici legile germane, el s-a oferit chiat să dea câteva exemple în acest sens, având în vedere că se ocupă cu astfel de cazuri.
Acesta spune că sunt frecvente cazurile în care românii nu primesc un contract de muncă sau dacă îl primesc nu înțeleg ce scrie în document. Avocatul a amintit despre românii care vin în Germania să lucreze în agricultură și care au fsot supuși la condiții precare de muncă și la înșelătorii.
”Am avut astfel de cazuri în dreptul muncii cu culegătorii de sparanghel din Bavaria. Fermierul care i-a angajat a încălcat condițiile legate de prevenirea îmbolnăvirii cu Covid, dar și legat de cazare. Au fost cazuri când s-a ajuns ca într-o singură cameră să locuiască 20 de persoane.
Am colaborat cu sindicatul DGB și cu Faire Mobilität pentru a schimba și îmbunătăți situația celor care vin să muncească în agricultură. Din păcate, fermierul respectiv era bine ancorat în politica locală, iar multe nu s-au schimbat nici până în ziua de azi.”, spune el.
Ce alte capcane îi aștepată pe românii neștiutori
Avocatul Manuel Schwarz a mai spus că românii sunt deseori păcăliți de angajatori atunci când vine vorba despre orele suplimentare de muncă, acesta nefiind plătite. Există și angajatori care încheie contracte pe numele angajaților fără ca aceștia să știe și angajatori care deschid firme pe numele angajaților fără ca aceștia să aibă habar ce au semnat.
Avocatul a dat un exemplu în acest sens cu un domn cu o situație materială bună care dorea să își cumpere o mașină. Din păcate, persoana de care a dat pe internet era, de fapt, un infractor care falsifica actele. La intrarea în România, domnul respectiv a fost orprit de poliție care-l acuza că a furat automobilul.
”Clientul meu era o persoană foarte așezată, cu o situație materială bună, cu firmă proprie. Dorind să își cumpere o mașină, a căutat pe Internet și a găsit un vânzător care s-a dovedit a fi un infractor.
Acesta furase taloane auto originale de la autoritatea rutieră din zona respectivă și a închiriat o mașină, pe care apoi a vândut-o clientului meu, falsificând actele.
Clientul a plătit 30.000 de euro, a fost de bună credință, însă în drumul spre România a fost oprit poliție, care l-a acuzat că a furat vehiculul.
După ce a arătat actele de vânzare cumpărare, a fost eliberat, însă a ajuns la tribunal pentru a-și recupera banii. A trecut prin două procese lungi și grele dar a reușit, în final, să câștige.”, povestește avocatul pentru sursa anterior citată.
Acesta mai spune că este foarte important ca atunci când este vorba despre o decizie extrem de importantă precum semnarea actelor la bancă sau semnarea unui contract de muncă, este important să apelăm la ajutorul unul contabil sau a unui avocat care știe limba și legile țării respective.
El a mai precizat că, în ceea ce privește Germania, există câteva instituții care nu au interese ascunse și care îi ajută pe oameni.
”Faire Mobilität, un proiect organizat și finanțat de DGB (Asociația sindicatelor din Germania).
Acolo lucrează oameni foarte competenți și, mai ales, oferă ajutor în toata Germania muncitorilor români care vin aici.
Apoi, ar mai fi Integro Mittelfranken e.V., o asociație voluntară care ajută români în Zona Nürnberg și în toată Bavaria. Cu siguranță, există mult mai multe organizații, dar acestea sunt cele pe care le cunosc eu.”, apreciază avocatul.
Sursă foto: Dreamstime