Un nou raport al Biroului de Statistică a Muncii (BLS) a analizat starea muncii la distanță în 2022. Datele au arătat că procentul companiilor în care munca de acasă a continuat și după pandemie a crescut vertiginos anul trecut. O tendință care pare să nu mai continue mult, în condițiile în care companiile recurg la orice formule pentru a-și aduce angajații înapoi, în birouri, scrie Forumul Economic Mondial.

Potrivit unui nou raport al Biroului de Statistică a Muncii, citat de The Wall Street Journal, ​​72,5% dintre unitățile din sectorul privat chestionate în perioada 1 august-30 septembrie 2022 au lucrat foarte puțin sau deloc de la distanță. Acesta este un salt semnificativ față de 2021, când 60,1% dintre unitățile chestionate între iulie și septembrie 2021 au raportat că au lucrat puțin sau deloc de la distanță. 11,1% dintre aceste unități au avut toți angajații lucrând de la distanță tot timpul, pe baza datelor din august până în septembrie 2022. U procent mai mare decât cel de 10,3%, din perioada iulie- septembrie 2021.

Schimbare radicală de atitudine pe piața muncii

Datele arată clar o schimbare de atitudine care se conturează pe piața muncii. Pe măsură ce disponibilizările în masă au început să afecteze anumite sectoare, companiile încep să ceară, insistent, ca oamenii să se întoarcă, fizic, la muncă. Dacă anul 2021 a fost marcat de „Marea Demisie”, cu angajați care au cerut mai mult și au și primit ce au cerut, 2022 a fost anul în care angajatorii au reușit să se impună, făcându-i pe angajați să aleagă între a rămâne fără job sau a reveni, imediat, fizic, la muncă.

În timp ce companiile din anumite sectoare au avut mai multe șanse ca angajații lor să lucreze de la distanță foarte rar sau niciodată, în comparație cu alte industrii, cum ar fi sectorul de cazare și servicii de alimentație și sectorul resurselor naturale și minerit, au existat și câteva industrii în care munca numai de la distanță a rămas bătută-n cuie.

Munca de acasă îi face pe oameni mai puțin productivi?

Datele BLS arată că sectorul informațional a avut o pondere relativ mare de unități în care oamenii au lucrat de la distanță tot timpul (42,2%), urmat de sectorul educației (19%). După ce pandemia a forțat milioane de oameni să muncească de acasă, mulți au descoperit că nu vor să se mai întoarcă niciodată fizic, la muncă. În ciuda afirmațiilor unor manageri, precum Elon Musk, conform cărora munca de acasă îi face pe oameni mai puțin productivi, economiștii au arătat că nu este cazul. Dar chiar dacă angajații se simt mai productivi, managerii nu par să fie de acord, de aceea cercetătorii Microsoft numesc acest lucru „paranoia productivității”. Ar putea fi unul dintre motivele pentru revenirea oamenilor la muncă, deoarece firmele sunt supuse unei presiuni tot mai mari pentru a dovedi rentabilitatea într-un climat economic dificil.

În timp ce opțiunile muncii de la distanță pot părea să scadă, unii experți au afirmat că fenomenul va continua să fie predominant. Toate sondajele indică în mod clar că oamenii, indiferent de presiunile care se fac asupra lor, nu sunt dispuși să se despartă de noul lor status quo.

Munca la distanță a reprezentat o schimbare uriașă și permanentă a modului în care oamenii lucrează și trăiesc”, a declarat Adam Ozimek, economist șef la Economic Innovation Group, pentru Insider. ”Nu cred că lucrurile se se vor schimba foarte mult”, a adăugat el.

În plus, multinaţionalele, dar şi tot mai multe firme mici şi mijlocii au implementat soft-uri de tip ERP, care le-au permis să simplifice procesele de business şi să asigure o mai bună administrare a resurselor financiare, oferind totodată departamentelor interne posibilitatea unor colaborări mai eficiente şi productive. În acelaşi timp, numeroase firme au ales să investească în soluţii IT pentru administrarea activităţilor de resurse umane – salarizare, înregistrarea pontajului şi altor operaţiuni de HR, acoperind astfel aspectele care ţin de relaţia angajator-angajator şi evitând eventuale sancţiuni în perioada dictată de telemuncă.