Desi se afla i centrul atentiei tuturor, informatii despre piata muncii sunt extrem de putine si fara substanta pe care fiecare o asteapta. Institutiile statului abilitate sa se ocupe de acest domeniu s-au multumit itotdeauna sa centralizeze date fara prea multa relevanta pentru identificarea cauzelor care genereaza marile obstacole i calea reformei. Specialistii companiei de cercetare de piata si consultanta marketing, Mercury Marketing and Research Consultants, au reusit sa treaca dincolo de statisticile formale ale celor care gestioneaza piata muncii, decriptind motivele care stau la baza somajului si a desfasurarii activitatii „la negru”.
Studiul Omnibuz Mercury, realizat la iceputul lunii septembrie, a fost efectuat pe un esantion reprezentativ la nivel national din punctul de vedere al distributiei populatiei pe sexe, grupe de virsta si regiuni geografice. Eroarea maxima a esantionului de 1598 de respondenti cu virsta mai mare de 15 ani este de 2,5%, la un nivel de icredere de 95%. Scopul urmarit de autori a vizat: · caracterizarea populatiei active i functie de statutul oficial sau neoficial la locul de munca; · identificarea cauzelor numarului mare de someri din tara; · precizarea factorilor care determina munca la negru – fara contract si carte de munca; · stabilirea gradului de acceptabilitate fata de munca la negru.
Diferentele fata de situatia fortei de munca prezentata de Ministerul Muncii sau Centrul National de Statistica sunt relativ semnificative. somajul acoperea, la iceputul acestei toamne, 15% din populatia potential activa a tarii. 5% din respondentii potential activi au recunoscut ca lucreaza la negru si alti 4% au declarat ca sunt angajati cu contract de colaborare. Din cele 892 de persoane potential active chestionate, 64% sunt angajate cu contract si au carnet de munca, ponderea cea mai mica avind-o bucurestenii.
Potrivit declaratiilor iregistrate, i regiunea geografica formata din Transilvania, Banat, Crisana si Maramures, se inregistreaza cel mai mare procentaj al persoanelor angajate legal (74%). Dintre bucurestenii potential activi, putin peste jumatate lucreaza cu acte i regula.
Rezultatele analizei pietei muncii ar trebui sa-i determine i viitor pe cei care reglementeaza sistemul de taxe si impozite sa gaseasca alte metode pentru a impulsiona tendinta de crestere a numarului salariatilor tineri. Dintre persoanele potential active cuprinse itre 15 si 29 de ani, doar 54% sunt angajate cu contract si carte de munca, fata de 72% din categoria 30-44 de ani si 74% din rindul celor trecuti de 45 de ani.
Cei mai multi considera Guvernul principalul vinovat de cresterea somajului din Rominia. Cu toate ca Ministerul Muncii si Protectiei Sociale se situeaza pe locul doi, lipsa informatiilor privind locurile de munca disponibile si a programelor de reconversie profesionala invocata de subiecti ca principala cauza a somajului are la baza, de fapt, tot vicii de functionare si organizare a activitatii acestei institutii. in mod surprinzator isa, procentajul celor care considera lipsa informatiei privind locurile de munca disponibile ca fiind o cauza a numarului mare de someri este semnificativ mai mare i rindul tinerilor pina i 30 de ani, fata de media la nivel national (adica 31% comparativ cu 26%).
De asemenea, ponderea celor care considera lipsa programelor de reconversie profesionala ca fiind o cauza a somajului este mai mare i mediul urban fata de media nationala si fata de mediul rural: 32% fata de 26% si respectiv 19%. De remarcat este si procentajul persoanelor din Bucuresti care considera lipsa de preocupare a MMPS ca fiind o cauza a somajului, procentaj semnificativ mai mare fata de media la nivel national – 60% fata de 43%. si i privinta preocuparilor Executivului fata de soarta somerilor, bucurestenii sunt de alta parere fata de restul tarii.
L
Munca la negru este destul de tentanta
7 decembrie 2000, 12:00
Ultima modificare în 7 decembrie 2000, 14:00
Desi se afla i centrul atentiei tuturor, informatii despre piata muncii sunt extrem de putine si fara substanta pe care fiecare o asteapta. Institutiile statului abilitate sa se ocupe de acest domeniu s-au multumit itotdeauna sa centralizeze date fara prea multa relevanta pentru identificarea cauzelor care genereaza marile obstacole i calea reformei. Specialistii companiei de cercetare de piata si consultanta marketing, Mercury Marketing and Research Consultants, au reusit sa treaca dincolo de s
Etichete: arhiva,
coupon,
cupon
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook