Unele firme au anuntat scaderea profitului si imposibilitatea de a-si plati angajatii, altele au facut deja disponibilizari sau au dat faliment. In contextul actualei crize economice, Ministerul Muncii, Familei si Protectiei Sociale se teme ca munca la negru va lua amploare. Pe site-ul institutiei au aparut, in decurs de doua saptamani, anunturi de sanctionare a unor firme care nu au incheiat contracte de munca angajatilor.
Acesta nu e decat inceputul. Oamenii tind sa accepte orice fel de compromisuri, numai sa aiba un venit care le intra luna de luna in buzunar, iar angajatorii vor profita de criza in incercarea de a-si reduce costurile.
Dumitru Cornoiu, sectretar de stat in Ministerul Muncii, spune ca, in general, firmele mici incearca, prin diverse mijloace, sa fenteze legea. „O firma mare si care se respecta are tendinta de a echilibra populatia ocupata, de a o specializa si mentine. Interesul ei este de a se organiza astfel incat sa devina performanta. Firmele mici sunt cele care incearca sa acumuleze profituri nemeritate. Iar in situatie de criza, infractionalitatea are tendinta sa creasca. Daca nu reusim sa stopam munca la negru, capacitatea de absorbtie a fortei de munca se diminueaza considerabil ”, a declarat, pentru Capital.ro, Dumitru Cornoiu.
Masuri mai dure
Legislatia in vigoare sanctioneaza primirea la munca a persoanelor fara incheierea unui contract individual cu amenzi de la 1.000 lei la 2.000 lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei. Dar foarte multi angajatori din economia subterana prefera sa fie sanctionati la fiecare control decat sa intre in legalitate.
Secretarul de stat intentioneaza sa intensifice controalele si sa mareasca susbstantial amenzile. „Sub amenintarea unei legi foarte dure, angajatorul are tendinta sa nu mai calce stramb. Daca legile sunt usor sanctionabile, el isi permite sa plateasca o sanctiune neconsistenta si continua in aceasi maniera. Riscul repetat nu ii diminueaza prea mult cifra de afaceri”.
La ora actuala, fiecare inspector efectueaza, in medie, lunar, intre 17 si 20 de controale in domeniul relatiilor de munca. Anul trecut, numarul total de controale realizate a crescut cu 8,76% fata de anul 2007.
Actiunile de control s-au soldat in 2008 cu aplicarea de amenzi contraventionale in valoare de 22.736.350 lei, adica 46% din valoarea totala a amenzilor aplicate de Inspectia Muncii in domeniul relatiilor de munca.
Potrivit Ministerului Finantelor, in primele 9 luni ale anului trecut, munca fara forme legale a prejudiciat statul cu 29,5 miliarde de lei, adica 5,8% din PIB, reprezentand mai mult de jumatate din economia subterana. In 2004, cand nu era aplicata cota unica de impozitare, piata neagra era responsabila de 14,5 din PIB.
Majorarea CAS invita firmele la infractionalitate?
Guvernul a anuntat ca, de la 1 februarie, contributia la asigurarile sociale s-a majorat cu 3, 3%. Astfel, potrivit proiectului de buget, angajatul va suporta 10, 5% din salariu, indiferent de conditiile de munca, iar angajatorii vor plati intre 20, 8% si 30,8% din venitul brut al salariatilor.
Radu Ioan Tudorache, directorul Newarch Investments, considera ca majorarea cu 3,3% a CAS-ului este de foarte mare impact asupra unei companii. “Daca ne uitam doar la cifra, 3% pare foarte putin. Dar le va fi greu companiilor sa creasca veniturile anul acesta. Si atunci, macar sa incerce sa-si mentina cheltuielile. Si ca sa faci acest lucru, acel 3,3% cresterea fondului de salarii inseamna disponibilizarea a 4-5% din angajati ca sa pastrezi cheltuielile constante. Noi, la nivelul grupului, incercam o redirectionare a fortei de munca astfel incat sa pastram bugetul de cheltuieli, dar sa avem venituri suplimentare pe alte directii de afaceri”, a afirmat Radu Tudorache.
Dumitru Cornoiu crede ca toti trebuie sa facem eforturi ca sa iesim din criza si, ca atare, creşterea CAS-ului nu va supara pe nimeni. “E normal ca, in anumite conditii, depunerile de la angajator si angajat sa fie mai consistente pentru a asigura protectia sociala. Aceste sume cunosc o anumita mobilitate si in functie de necesitatile pe care le au oamenii. Un stat ordonat trebuie sa asigure cel putin confortul minim pentru populatie”.
Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, sustine insa contrariul. Majorarea CAS-ului va duce la cresterea somajului si va incuraja munca la negru. “Nu exista o coordonata ca sa determinam cu cat a crescut munca fara forme legale din cauza acestei fiscalitati suplimentare. Dar, principial, asa se va intampla. Pentru ca, daca nu creezi un cadru favorabil, angajatorii din constructii si servicii, cu predilectie, vor continua sa o practice… Automat, ei se intreaba cat ii costa sa incalce si sa repecte legea. Si daca ies in avantaj incalcand-o, asta vor face!”