Program flexibil, mai puțin stres și mai mult timp liber. Acestea ar putea fi câteva dintre atuurile programului de lucru part-time care îi conving pe europeni, mai ales pe cei tineri, să-și regândească planurile de carieră.
Ponderea persoanelor care lucrează cu jumătate de normă în UE a crescut de la 15% în 2002 la aproape 19% în 2017, arată datele Eurostat. Ca o curiozitate, anul trecut, angajarea cu normă redusă a fost mult mai frecventă în rândul femeilor (31%), decât în rândul bărbaților (8%).
Procentul de angajați part-time variază destul de mult în Uniunea Europeană. Astfel, în Olanda întâlnim cel mai mare procent al lucrătorilor cu fracție de normă, 47% din totalul angajaților. Urmează, în ordine, Austria (28%), Germania (27%), Belgia și Regatul Unit (ambele 24%). La coada clasamentului se află Bulgaria (2%), Ungaria (4%) și Croația (5%).
În România, conform datelor Eurostat, doar 6,5% din totalul contractelor de muncă sunt reprezentate de cele part-time. Iar, situația este pentru anul trecut. De anul acesta, odată cu obligația angajatorilor de a achita contribuții sociale cel puțin la nivelul unui salariu minim indiferent de fracția de normă pe care o are angajatul, numărul de contracte part-time a scăzut considerabil.