Competente Un contract de munca intr-o vara, in SUA sau Anglia, este cel mai bun certificat de competente recunoscut in toata lumea

In vacanta poti imbina, cu usurinta, distractia cu munca. Programele internationale organizate pentru studenti sunt cea mai buna ocazie pentru a castiga experienta, un ban de buzunar si calatorii la care altfel nici nu poti sa visezi.




Sute de mii de studenti din toate colturile lumii pleaca in fiecare vara sa munceasca in Statele Unite. Locuri de munca destul de putin atractive, dar similare cu cele pe care se angajeaza, in sezonul estival, oricare dintre studentii americani dornici sa castige un ban de buzunar: ajutor de bucatar, bucatar, chelner, camerist, vanzator, casier etc. Castiguri insa bune pentru o activitate relativ usoara, raportata la efortul depus pe parcursul a doua, maximum trei luni de munca: 3.000 de dolari economisiti. Daca se iau in calcul si banii cheltuiti pe distractie, calatorii sau diverse lucruri cumparate in State, beneficiile sunt mult mai mari.


Programul Work and Travel in USA a castigat teren destul de greu in Romania, dar a crescut vertiginos in ultimii trei ani. “Tinerii au prins curaj de-abia dupa ce au aflat de la altii care s-au dus sa lucreze in vacanta de vara in SUA – constata acum cu satisfactie directorul general al companiei Zip Travel, Romeo Mosoiu. Programul organizat de companie la nivel international atrage acum numarul cel mai mare de tineri din spatiul Europei de Est. Romania se numara printre primele zece tari, daca luam in consideratie numarul studentilor care au plecat sa lucreze in vara trecuta: 6.000 de tineri.”




Cei mai multi studenti provin din marile centre universitare. Clujenii au fost cei mai multi, la inceput. Dupa ei s-au luat bucurestenii, dar febra plecarii la lucru in America a cuprins acum mai toate centrele universitare, pentru ca vestea despre cum poti munci si calatori pe propriii bani a inceput sa circule cu repeziciune. Cele mai dornice de munca in State sunt fetele. “Poate pentru ca sunt mai multe si au rezultate la invatatura mai bune”, cauta explicatia Romeo Mosoiu. Investitia initiala – aproximativ o mie de dolari – nu mai este acum privita ca un impediment. Imprumutul la o banca se poate obtine si restitui cu destula usurinta. Iar rata de succes este garantata.


Compania Zip Travel asigura nu numai contractele de munca, ci se ocupa si de monitorizarea programului pentru fiecare student trimis la munca in SUA. Studentii au la dispozitie o linie telefonica permanenta cu reprezentantii companiei, care asigura consultanta pe tot parcursul sederii in SUA si rezolva orice problema care ar putea afecta buna desfasurare a contractului de munca. “Angajatorii americani sunt obisnuiti sa angajeze studenti din toata lumea, fiind familiarizati cu acest proces, explica Romeo Mosoiu. De aceea, sunt foarte multe locuri de munca pe timpul vacantei de vara, si toata lumea este multumita.” Locurile se gasesc direct pe Internet. Multi tineri iau legatura cu angajatorii prin intermediul celor care au mai lucrat prin acest program. Cei mai multi merg insa la targurile de joburi regulat organizate acum si in Romania, in februarie si martie. La aceste targuri, studentii pot perfecta direct contractul de munca si pot discuta cu reprezentantii angajatorilor americani toate detaliile: de la timp de lucru, plata pe ora, pana la conditii de cazare sau alte facilitati oferite de angajator.


Un loc de munca obtinut in cadrul contractului poate fi completat cu usurinta de un al doilea sau chiar al treilea loc de munca in SUA. Timp este destul, daca exista si disponibilitate de lucru din partea studentului. Exista insa si conditii obligatorii pe care le impun americanii. Nu accepta decat studenti cu rezultate bune la invatatura si care prezinta garantia ca, dupa incheierea programului, se intorc in tara de origine. Acesta este si motivul pentru care nu primesc studenti aflati in ultimul an de studiu sau absolventi. Multi tineri care pleaca sa munceasca in America se intereseaza insa, la fata locului, de posibilitatile de a continua studiile postuniversitare sau stabilesc contacte in vederea angajarii dupa terminarea facultatii.

Scoala si munca la pachet

Compania Zip Travel are si programe de “internship” pentru absolventi. Cei mai cautati sunt absolventii facultatilor cu profil economic, informatica sau mass-media. Ei pot merge sa lucreze in SUA in domeniile in care au studiat. Durata acestui program este de minimum doua luni si maximum 18 luni. Costul variaza in functie de perioada cat se sta in SUA. Directorul companiei estimeaza un necesar de 750 dolari pentru sase luni si 1.100 pentru 12 luni.

Costul include consultanta, asigurarea medicala si obtinerea permisului de munca. Inscrierile pentru “internship” au loc in orice perioada a anului, dar dosarul trebuie depus cu minimum trei luni inainte de inceperea lucrului.



Zip Travel Romania, in colaborare cu partenerul sau, ETCi – Exchange Training Communication International – a lansat de anul trecut un nou program pentru tineri, mult mai aproape si cu mult mai multe avantaje pentru tineri. Programul “sandwich” Munceste si studiaza in Marea Britanie ofera tinerilor posibilitatea de a studia limba engleza si de a castiga experienta practica de munca in Marea Britanie. Tipurile de posturi in Marea Britanie nu difera mult de cele din SUA. Sectorul serviciilor – hotelaria si restauratia, este pe primul loc. In cadrul acestui program, sunt insa asteptati candidati care au o pregatire profesionala sau academica in acord cu aceste domenii.



Avantajul programului consta in faptul ca participantii beneficiaza de un curs intensiv de limba engleza, sustinut de o institutie acreditata de British Council (primele doua saptamani si ultima saptamana din program). La mijloc (de aceea se numeste “sandwich”) se deruleaza perioada propriu-zisa de lucru (6 – 12 luni) in domeniul hotelier/catering, activitate care se finalizeaza cu un certificat de munca UCLES. Inscrierile in program se pot face in orice moment, dar reprezentantii companiei care-l deruleaza recomanda participarea la targurile de locuri de munca, unde se pot obtine mult mai multe informatii direct de la angajatori. Urmatorul targ de locuri de munca va avea loc in luna martie. Romeo Mosoiu este convins ca acest sistem de lucru va atrage tot mai multi tineri, pentru ca sistemul de certificare a competentelor si a cunostintelor de limba engleza vor reprezenta cea mai buna recomandare internationala pentru orice persoana dornica sa-si construiasca o cariera de succes dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.







Medicina poate fi de viitor, dar in America

“A fost o experienta foarte interesanta. In conditii normale, cred ca nu as fi avut sansa sa ajung niciodata in America. Programul mi-a oferit ocazia, in primul rand, sa ma distrez pe banii mei si sa am primul loc de munca.”
Este drept ca banii dati pentru a intra in program i-a luat de la mama sa, dar la intoarcere, daca i-ar fi cerut inapoi, ar fi putut sa-i restituie cu varf si indesat. Postul de cocktail server i-a adus bacsisuri frumusele. Oricum, mult mai mari decat castigurile oficiale, stabilite prin contract. “Am avut norocul sa lucrez intr-un cazinou care tocmai atunci fusese dat in functiune. Daca as fi fost fata, in mod sigur bacsisurile ar fi fost si mai mari.



Dar nu asta m-a interesat in primul rand – recunoaste Mihai -, ci faptul ca am putut cunoaste foarte multi studenti, veniti din toata lumea la acest cazinou. Erau cateva sute. Numai din Romania eram 40 de studenti. Dupa ce s-a incheiat contractul, am plecat cu un prieten sa vizitez Huston si Dallas. Alta lume. Imbracata la costum si prospera, vesela. M-am interesat cum se pot continua studiile acolo. Chiar ma gandesc, dupa absolvire, daca ar fi posibil sa-mi deschid o afacere in domeniul medical. Este o lume in care se pot face mult mai multe si mult mai usor decat in Romania.” L-am intalnit pe Mihai pe holul agentiei Zip Travel, asteptand la rand sa se inscrie pentru un nou program de munca si o noua calatorie in America.

Mihai Suteu, student Facultatea de Medicina din Bucuresti, anul III








Uraganul Rita nu-i sperie cu una, cu doua pe romani

Costin Minoiu este din Buzau. Asa cum s-a lasat dus de val cand s-a inscris la Facultatea de Medicina, la fel i s-a intamplat si cu plecarea in programul din SUA destinat studentilor. “Imi placea fizica. As fi vrut sa dau la Automatica, dar am vazut ca nu este chiar ce mi-as dori, asa ca am dat la Medicina. Dupa ce am inceput sa invat, mi-am dat seama ca-mi place. Asa am plecat si in America. Nu eram prea convins. Dar m-am lasat pe mana colegului meu. A fost o experienta extraordinara.” Extraordinara nu doar pentru ca a reusit sa munceasca in vreo trei locuri si sa castige bani frumosi, ci si pentru ca l-a prins uraganul Rita.



“De fapt, am fost evacuati si am preferat sa inchiriem masini si sa plecam inspre New Orleans. A fost o vacanta pe cinste. Cam costisitoare, pentru ca am tot schimbat masini, hoteluri… Dar am calatorit si am vizitat foarte multe locuri din America. La vara plec din nou, pentru ca vreau sa ajung intr-un spital universitar sa vad cum este acolo. Dupa ce termin studiile aici, ma gandesc sa gasesc de pe acum solutii pentru a-mi continua pregatirea in SUA.”
Costin vrea sa ajunga chirurg. si nu unul oarecare, ci in domeniul cardiovascular.

Costin Minoiu, student Facultatea de Medicina din Bucuresti, anul III







Baietii dau bacsisuri frumoaselor din Romania

Diana s-a inscris in programul de munca in America impreuna cu mai multe prietene si prieteni. In final, a ramas singura care a dus “maratonul” la bun sfarsit. “Ceilalti s-au speriat, spune ea. Nu au fost asa de deschisi la aceasta provocare.” Diana a optat pentru a lucra intr-un parc de distractii in Texas. Se spune ca este cel mai mare de acolo. “Credeam ca o sa ma distrez acolo. Cel putin asa mi s-a parut din prezentarea facuta la targul de joburi la care am participat. De fapt, am lucrat intr-un fast-food, intr-o caldura ingrozitoare. Dar nu a durat decat o luna. Parcul de distractii s-a inchis la mijlocul lunii august, pentru ca atunci se termina vacanta americanilor.” Plina de curaj si entuziasm, Diana s-a urcat, impreuna cu o alta romanca, in masina unor marocani, studenti si ei, dar in America si la master, si au plecat spre Boston.



“Cu noi a mai mers si o studenta din Ukraina. Dupa ce am ajuns in Boston, am cautat de lucru mai bine de o saptamana. Locuri vacante erau afisate peste tot, numai ca noi nu aveam telefon pentru a fi contactate dupa depunerea CV-ului. A fost destul de stresant, dar am reusit pana la urma sa ne angajam ajutor de chelner la un restaurant italian.” Diana a mai stat inca doua luni. De la ajutor de chelner a fost promovata rapid chelner. Promovarea a adus si castiguri mai mari: 200-300 de dolari pe zi. In weekend chiar mai mult. “Americanii sunt generosi cu bacsisurile. In special cand baiatul isi duce prietena la un local. Vrea sa-i arate cat este el de grozav si scoate mai multi bani din buzunar.” Cu banii adunati vara trecuta in America, Diana si-a cumparat un Ford Focus. Se simte grozav, pentru ca poate ajunge usor si la facultate, si la serviciu. Lucreaza cu jumatate de norma la Orange. Dar este hotarata sa-si continue studiile in America. Mai are doar de dat licenta.



Diana Stefanescu, studenta Facultatea de Relatii Economice Internationale, ASE, Bucuresti




Programul de munca si studiu In Marea Britanie

Conditii de inscriere:


• Varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani


• Un nivel mediu spre avansat de cunoastere a limbii engleze.


• Experienta in domeniul hotelier constituie un avantaj.

Durata: Programul dureaza intre 6 si 12 luni.



Datele de incepere a programului sunt pe tot parcursul anului. Programul incepe imediat dupa incheierea procedurilor oficiale privind inscrierea, selectia, incheierea contractelor de studiu / munca, obtinerea vizei si a biletului de avion.


Costul programului: Programul “Sandwich course” costa 1.282 lire sterline plus taxa de inscriere in program, 200 RON. Sumele nu includ transportul.

Suma include plata cursului intensiv de limba engleza (doua saptamani la inceputul programului si o saptamana la sfarsitul programului) si cazarea cu demipensiune pentru primele doua saptamani din program.


Salariile oferite pe parcursul contractului de munca sunt de cinci lire sterline/ora, dar unii angajatori ofera diferite avantaje.

Programul Work and Travel

Conditii de inscriere:


• Student integralist la o facultate de stat sau particulara acreditata.


• Media notelor peste 7,5 pentru studentii aflati in anii doi sau mai mari de studii. In cazul studentilor
din primul an de studii, media primului semestru trebuie sa fie peste 9.


• O buna cunoastere a limbii engleze.


• Nu sunt admisi studentii in ultimul an de studiu.


Pentru obtinerea unui contract de munca pe parcursul vacantei de vara, inscrierile incep in luna octombrie si dureaza pana in luna aprilie.

Costul programului:Studentii pot alege doua variante:


• plasament independent: 595 dolari. Studentul isi cauta singur locul de munca pe Internet sau pe alte cai (cunostinte, relatii etc.) si vine singur cu contractul de angajare incheiat.


• plasament premium: 715 dolari. Firma Zip ofera un loc de munca din baza de date sau in cadrul targurilor de munca organizate in februarie si martie.


Sumele includ consultanta acordata pe toata perioada desfasurarii programului, asigurarea medicala, obtinerea permisului de munca pentru SUA. La sumele respective, se adauga o taxa de servicii (35 dolari) si o taxa de viza (100 dolari).


Sumele nu includ biletul de avion. Pe ruta Bucuresti-New York, pretul unui bilet pentru un student poate fi cuprins intre 540 si 580 dolari in plin sezon estival.


La cheltuieli se adauga, pentru orice eventualitate, 500 de dolari, bani de buzunar care ar putea fi necesari in prima saptamana dupa venirea in SUA.


Durata programului: 20 iunie/sfarsitul anului universitar (in functie de specificul fiecarei facultati) – 1 octombrie.


Informatii suplimentare: https://www.ziptravel.ro