Parintii saraci ii educa sa fie silitori, sa-si gaseasca o slujba si sa-si plateasca din vreme toate datoriile. Cum este mai bine si ce trebuie sa facem pentru a munci mai putin si a castiga mai multi bani, am incercat sa aflam stand de vorba cu Sharon L. Lechter, scriitoare americana ce si-a castigat faima in lume dand lectii pe aceste teme.Capital: Foarte multi tineri din Romania vor sa mearga in Statele Unite sa studieze pentru a putea avea mai tarziu o cariera de succes si, desigur, o situat
Parintii saraci ii educa sa fie silitori, sa-si gaseasca o slujba si sa-si plateasca din vreme toate datoriile. Cum este mai bine si ce trebuie sa facem pentru a munci mai putin si a castiga mai multi bani,
am incercat sa aflam stand de vorba cu Sharon L. Lechter, scriitoare americana ce si-a castigat faima in lume dand lectii pe aceste teme.
Capital: Foarte multi tineri din Romania vor sa mearga in Statele Unite sa studieze pentru a putea avea mai tarziu o cariera de succes si, desigur, o situatie materiala mai buna si mai sigura.
Sharon L. Lechter: Lumea se schimba extraordinar de rapid, dar sistemul de invatamant a ramas acelasi, chiar si in America. Tinerii petrec ani de zile intr-un sistem educational traditionalist, studiind materii pe care nu le vor folosi niciodata si pregatindu-se pentru o lume care nu mai exista. scoala nu le asigura pregatirea financiara necesara pentru a putea infrunta realitatea intr-o societate care incurajeaza consumul si nu economiile. Multi dintre cei care au carti de credit nu au urmat la scoala nici un curs despre bani sau despre felul in care ar putea sa-i investeasca.
Capital: Cum ar trebui sa fie educati tinerii in actuala societate care se confrunta cu tot mai multe schimbari majore?
Sharon L. Lechter: Dupa parerea mea de mama si expert contabil, ideea sa iei note mari la scoala si sa-ti gasesti o slujba buna este depasita. Poate ca nu este bine sa mai spunem tinerilor sa se straduiasca sa fie niste buni angajati, ci sa se straduiasca, mai degraba, sa aiba propria lor companie de investitii, imobiliara spre exemplu. A-i incuraja sa ajunga angajati este ca si cum i-ai sfatui sa plateasca impozite mai mult decat se cuvine. Majoritatea oamenilor muncesc de fapt sase luni pe an doar pentru a acoperi impozitele datorate statului.
Capital: Credeti ca este suficient indemnul parintilor sau educatorilor nostri pentru a nu mai repeta „greselile” trecutului?
Sharon L. Lechter: Oamenii invata mult din experientele vietii. Un copil nu va cunoaste intelesul cuvintelor „plita incinsa” pana nu va atinge plita incinsa. Daca ii spunem sa nu o atinga, oricum el va fi tentat sa o atinga. Asa a vrut Dumnezeu sa invete copiii. Ei invata facand, gresind si de-abia apoi invatand. Adultii, in incercarea de a-i educa, le spun sa nu faca greseli, apoi ii pedepsim pentru greselile facute. Aceasta este o greseala.
Capital: Cum poate un parinte sarac si un sistem de invatamant sarac si lipsit de programe de instruire financiara sa educe un tanar pentru a deveni bogat?
Sharon L. Lechter: Tocmai pentru asta am scris cartile care au fost traduse acum si in Romania si am creat un joc extrem de antrenant si de practic, pe care vrem sa-l difuzam in scoli. Fara aceste instrumente este imposibil sa educam tinerii. Incepand cu luna aceasta el va putea fi accesat online chiar si de aici, din Romania, nu numai de catre copiii din scolile americane.
Capital: Care este esenta acestor lectii?
Sharon L. Lechter: Lectia incepe de acasa. Daca vreti sa va vedeti copiii bogati, invatati-i sa slujeasca un numar cat mai mare de oameni. Majoritatea tinerilor se grabesc, dupa ce termina scoala, sa se angajeze sau sa presteze o activitate pentru care urmeaza sa primeasca o plata. Ziua are insa un numar limitat de ore, asa ca, daca ne vindem munca pentru o ora sau o anumita unitate de timp, suma ce ar putea fi primita este si ea finita. Ideea este de a-i invata pe tineri sa faca afaceri care sa serveasca un numar cat mai mare de oameni.
Capital: Cum poti sa-ti alegi o profesie pentru a fi sigur ca te imbogatesti?
Sharon L. Lechter: Poti sa devii bogat alegandu-ti orice profesie. Poti fi presedintele unei companii, doctor sau avocat si sa nu ai bani. Nu este important cati bani facem, ci cati bani pastram si cum punem acesti bani sa lucreze pentru noi.
Capital: Cum trebuie sa procedam pentru a realiza aceasta… minune?
Sharon L. Lechter: Prima regula este de a nu face datorii prea mari pe care sunteti apoi nevoiti sa le platiti. Mentineti cheltuielile la un nivel scazut, pana va veti consolida capitalul. De-abia apoi cumparati-va o casa sau o masina frumoasa. A doua regula este ca atunci cand nu aveti bani pe care sa-i puteti rula, lasati debitele sa se acumuleze si nu intrati in fondul de economii sau de investitii pus deoparte. Folositi-va de aceste constrangeri pentru a gasi solutii sa castigati mai multi bani si de a plati apoi facturile.
Carte de vizita Sharon L. Lechter
· A absolvit cu rezultate stralucite, printre primii din promotia sa, Universitatea de Stat din Florida, obtinand licenta in contabilitate in 1976.
· Dupa terminarea studiilor s-a angajat la o mare firma de contabilitate, ulterior devenind expert contabil la o companie din industria calculatoarelor, apoi director de impozite la o companie nationala de asigurari.
· Treptat s-a orientat spre invatamant, unde si-a propus sa-i initieze pe tineri in arta afacerilor si a investitiilor.
· L-a ajutat pe Robert T. Kiyosaki, inventatorul primei „carti electronice de vorbire”, sa extinda aceasta industrie. Este o pioniera in dezvoltarea noilor tehnologii care incearca sa readuca, pe cat posibil, cartile in viata tinerilor. S-a implicat din ce in ce mai mult in educarea acestora, devenind o militanta in domeniul matematicii si calculatoarelor.
· Este fondatoare a primei reviste pentru femei din Wisconsin.
· In prezent, isi concentreaza eforturile pentru sprijinirea crearii instrumentelor educationale necesare celor interesati de ameliorarea educatiei financiare.