Mii de muncitori filipinezi vin în România în 2025. În ce domenii vor lucra

industrie muncitori

SURSA FOTO: Dreamstime

Peste 3.500 de muncitori filipinezi vor veni să lucreze în România în anul 2025 din cauza deficitului masiv de forță de muncă în anumite sectoare de activitate.

Peste 3.500 de muncitori filipinezi vor veni în România în anul 2025

Work from Asia, agenția de recrutare a personalului străin, va aduce în România peste 3.500 de muncitori filipinezi în anul 2025 pentru a face față deficitului masiv de forță de muncă din sectoarele transporturilor și asistenței la domiciliu.

Lipsa acută de forță de muncă este simțită în întreaga țară, în special în domeniul îngrijirii persoanelor, unde este necesară prezența unui personal specializat. Cetățenii filipinezi sunt apreciați la nivel mondial drept îngrijitori competenți, fiind recunoscuți pentru calmul și empatia lor.

„Acest proiect pe care l-am inițiat vizează cel mai mare număr de angajați filipinezi recrutați vreodată în România. Vorbim despre 3.500 de muncitori, din care 3000 sunt șoferi de tir și 500 sunt îngrijitori de persoane.

Șoferii de tir vor fi angajați de către companiile de transport rutier de mărfuri din România, urmând să și efectueze practica în țară, pentru ca ulterior mulți dintre ei să fie detașați în spațiul european pentru transport de mărfuri intracomunitar”, a explicat Yosef Gavriel Peisakh, general manager al „Work from Asia”.

Yosef Gavriel Peisakh (SURSA FOTO: LinkedIn)

Care este cauza deficitului masiv de forță de muncă din România?

Una dintre principalele cauze ale deficitului masiv de forță de muncă din România, în special în sectoarele îngrijirii persoanelor și în sectorul transporturilor, este migrația românilor către alte state.

În străinătate, salariile pentru îngrijitorii de persoane și șoferii de camion sunt semnificativ mai mari decât în România. Procesul de recrutare este așteptat să înceapă imediat ce Departamentul pentru Muncitori Migranți din Filipine va acorda ultimul aviz favorabil. Acesta va fi desfășurat în mai multe etape.

„Îngrijitorii de persoane cu dizabilități și vârstnici, denumiți pe plan internațional caregivers, vor lucra la instituțiile particulare de cazare și tratament pentru vârstnici, cât și la persoane fizice cu aceste nevoi specifice.

Vom asigura un pre-screening al candidaților, interviuri personale și testări practice în Filipine, iar după selecția finală vom demara obținerea avizelor de muncă în România și în paralel candidații vor parcurge un training specific în centrele de pregătire și instruire din Filipine”, a concluzionat Yosef Gavriel Peisakh, potrivit Wall Street.