În ședința de Guvern de joi a fost aprobat proiectul de Hotărâre privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-adminiși pe piața forței de muncă în anul 2022. Conform proiectului, anul acesta vor fi admiși 100.000 de lucrători străini pe piața românească, o creștere substanțială față de 2021, când au fost alocate 47.000 de locuri. Revista Capital a stat de vorbă cu Marius Ștefănescu, președintele Patronatului Forței de Muncă Străine, și cu Melania Pop, reprezentant al International Work Finder (IWF) pentru a vedea cum funcționează această piață.
Estimare: România are nevoie de aproximativ 500.000 de noi muncitori
„Anul trecut, s-au dat 47.000 de avize pentru muncitorii străini. Vedem că în 2022 numărul s-a dublat, ajunge la 100.000. Se estimează ca e nevoie de aprox 500.000 oameni că să se acopere necesarul de forță de muncă, în România. Noi facem constant demersuri legislative să îmbunătățim calitatea recrutării, zonele din care se importă forța de muncă. Aspectul calitativ este mult mai important decât cel numeric”, explică Marius Ștefănescu, președintele Patronatului Forței de Muncă Străine.
Am stat de vorbă și cu Melania Pop, reprezentant al International Work Finder (IWF), o agenție specializată în servicii de recrutare de forță de muncă din Asia. „Serviciile noastre pornesc de la identificarea nevoilor clientului, continuă cu filtrarea candidaților și validarea lor împreună cu angajatorul, apoi cu întocmirea tuturor documentelor necesare și se finalizează cu aducerea muncitorilor la punctul de lucru și consultanță nelimitată pentru tot procesul de integrare și producție”, explică reprezentanta IWF.
Ea spune că pentru fiecare poziție cerută de angajator sunt intervievați minim trei asiatici. Anul trecut IWF a adus pe piața forței de muncă din țara noastră 2300 de muncitori în industrii precum HoReCa, auto, sănătate, retail, alimentație sau producție. De la începerea activității, în 2017, IWF a adus peste 5000 de muncitori pe piața românească. „Azi, avem resurse pentru a recruta 10.000 de muncitori până la finalul anului, deci 10% din piață, având în vedere contingentul de 100.000 de locuri, aprobat pentru 2022”, spune Melania Pop.
Fiecare țară cu talentul ei
Din discuția cu ea a reieșit și un aspect foarte interesant: muncitorii sunt mai talentați la o muncă sau alta în funcție de țara de origine. „Nu există o cerere dintr-o țară anume, cu mici exceptii. Mai degrabă profilul candidatilor solicitați dictează țara sau zona către care ne orientăm. De exemplu, este recunoscut faptul că muncitorii din Nepal se pretează excelent pentru sarcini în agricultură, reciclare, depozite sau domeniul HoReCa, sunt exceptionali in activitati repetitive ce necesita indemanare, rapiditate si atentie la detalii. Dar dacă suntem solicitați pentru poziții care necesită calificare, de exemplu operatori CNC, instalatori, sau șoferi pentru mașini de mare tonaj, ne vom orienta mai mult către India sau Pakistan. Filipine este recunoscută pentru poziții în domeniul îngrijirii si infrumusetarii, dar în aceste domenii recrutăm de asemenea din Bali sau Nepal”, explică Melania Pop.
Reprezentanta IWF spune că există înclusiv muncitori în sistem leasing: „Avem în jur de 200 de muncitori pentru diferite companii care activează în domeniul instalațiilor, alimentației, construcțiilor, retail, producție, HoReCa și multe altele. Ei practic sunt angajații noștri dar sunt plasați în sistem leasing pentru diferite companii. Astfel, sarcinile contractelor de muncă și ale salarizării sunt în sarcina noastră, în timp ce clientul beneficiază din plin de forța de muncă fără birocrație suplimentară”.
Reprezentanta IWF spune că din România a crescut cererea pentru personal calificat și că marea provocare în această speță este ca diplomele din țările de proveniență să fie validate și actualizate în România. „De aceea, prin vizitele efectuate în Pakistan și Sri Lanka prospectăm parteneriate fie care au recunoaștere a calificărilor și în România, fie deschiderea unor centre de recalificare cu predare în limba engleză, pentru personalul din țările din care recrutăm. Estimăm că echipa noastră va recruta peste 10.000 de muncitori în acest an. Însă vedem o creștere a solicitărilor și pe servicii conexe: reînnoire a permiselor de ședere, leasing de personal și alte servicii”, spune Melania Pop.
Peste 6500 de firme românești au solicitat muncitori străini în 2021
Amintim faptul că în ședința de Guvern de joi, Executivul a aprobat proiectul de Hotărâre privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2022.
În acest an 100.000 de lucrători străini ar putea fi admiși pe piața forței de muncă din România pentru a acoperi deficitul de forță de muncă înregistrat în domenii precum cel al construcțiilor de clădiri, de drumuri, transporturi rutiere, în restaurante, hoteluri, panificație etc.
Datele înregistrate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) arată că, în perioada ianuarie – august 2021, 264.983 de locuri de muncă erau vacante, 50.924 dintre acestea fiind declarate neocupate în mod repetat de angajatori.
De asemenea, pe parcursul anului trecut a crescut substanțial numărul de adeverințe solicitate de angajatori agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă pentru obținerea avizului eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări în vederea încadrării în muncă a străinilor pe teritoriul României.
Astfel, în perioada ianuarie – august a anului trecut, 6.518 de firme au solicitat eliberarea de adeverinţe pentru 83.338 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forță de muncă disponibilă pe piața muncii din România, față de 4.135 firme care au solicitat același lucru pentru 49.200 de locuri de muncă disponibile, în aceeași perioadă a lui 2020.
Cetățenii străini pot fi încadrați în România numai după ce „angajatorul a depus diligențe pentru ocuparea locului de muncă vacant de către un cetățean român, de către un cetățean al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European, de către un cetățean al Confederației Elvețiene sau de către un străin titular al dreptului de ședere pe termen lung pe teritoriul României”.
Contingentul de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă se stabilește anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Reamintim că, pentru anul 2021, a fost stabilit inițial un contingent de 25.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă, suplimentat ulterior la 50.000, printr-o nouă hotărâre de Guvern.