Potrivit lui Josef Stredula, preşedintele celei mai mari confederaţii sindicale din Cehia, situaţia va mai dura câţiva ani, în condiţiile în care costurile cu mâna de lucru sunt mult mai mici decât cele din Vest, conform Agerpres.

„Pe termen mediu, cu siguranţă în următorii 3 – 4 ani ne putem aştepta la o creştere reală a salariilor de 3-5% pe an”, a spus luni, într-un interviu, Josef Stredula, preşedintele Confederaţiei Cehe a Uniunilor Sindicale. 

„Aţi dori să faceţi aceeaşi muncă pe care o face cineva peste graniţă, în Germania, dar să primiţi o treime din plata sa? Solicitările noastre pentru creşterea salariilor reprezintă cea mai eficientă formă de presiune pentru schimbări tehnologice. Obiectivul nostru cel mai important este să încetăm să fim subcontractori şi să devenim producători finali”, a subliniat Josef Stredula. 

După mai mulţi ani de creşteri salariale limitate, în ultimul trimestru al anului trecut, salariul mediu lunar a înregistrat o creştere nominală de 8% până la 31.646 coroane (1.430 dolari) comparativ cu ultimul trimestru din 2016 şi o creştere de 5,3% ajustată în funcţie de evoluţia inflaţiei.

Această creştere va afecta toate aspectele începând de la standardele de viaţă, care în cazul cehilor sunt superioare celor ale altor state membre UE precum Grecia şi Portugalia, şi până la politica monetară. 

În primele două săptămâni ale acestui an, deficitul de şoferi a forţat capitala Praga să reducă serviciile de transport public, în timp ce în luna martie oraşul Brno a oferit noilor operatori de transport un bonus la semnarea contractului echivalent cu trei salarii lunare.

Banca Naţională a Cehiei, prima bancă centrală din Europa care anul trecut a început să majoreze dobânzile, a avertizat în repetat rânduri că o piaţă a muncii supraîncălzită va impune noi măsuri de înăsprire a politicii monetare pentru a ţine sub control inflaţia.

 

Chiar dacă momentan creşterea preţurilor este sub ţinta de 2% avută în vedere de banca centrală, salariile mai mari vor obliga companiile să transfere costurile suplimentare pe seama consumatorilor, a subliniat recent economistul şef al Băncii Naţionale a Cehiei, Tomas Holub. 

O situaţie similară se înregistrează în România, unde o creştere anuală de 15,5% a salariului mediu a determinat decidenţii Băncii Naţionale să majoreze costul creditului de trei ori începând din luna ianuarie. În Polonia, salariile au crescut cu aproape 8% în ritm anual în luna aprilie. 

Potrivit lui Stredula, atâta timp cât productivitatea în Cehia este mai mică decât în Germania, există suficient loc pentru a majora salariile muncitorilor cehi. 

„Aceasta nu ar trebui să creeze dezechilibre, pentru că deficitul dintre productivitate şi salarii este relativ mare”, susţine Stredula. 

Premierul ceh Andrej Babis a promis că va majora salariile pentru angajaţii din sectorul de sănătate, profesori şi pensionari, aceasta după o majorare generală cu 10% pentru toţi angajaţii din sectorul public introdusă în una noiembrie 2017 de fostul guvern.

Spre deosebire însă de România, care a primit avertismente din partea Comisiei Europene cu privire la poziţia sa fiscală, grupul de asigurări Allianz SE a declarat Cehia drept cea mai stabilă economie din UE în 2017, citând performanţele în materie de fiscalitate drept unul din principalele sale puncte tari.